Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η αποζημίωση θα καταβληθεί στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων ή στους ιδιοκτήτες που αναγράφει η Άδεια Κυκλοφορίας.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκκωφαντική σιγή που τηρεί η εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού για την καταβολή των αποζημιώσεων στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων οι οποίοι παρέμειναν για δεκάδες ώρες ακινητοποιημένοι στον αυτοκινητόδρομο εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Το Newsauto.gr απέστειλε από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ερώτημα προς την εταιρεία Αττικές Διαδρομές σχετικά με το πως θα διασφαλίσει ότι η αποζημίωση των 2.000 ευρώ θα καταβληθεί στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων και όχι στους πραγματικούς ιδιοκτήτες που αναγράφει η Άδεια Κυκλοφορίας καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα οχήματα ανήκουν σε εταιρείες ενοικιάσεων και leasing ή ανήκουν σε επιχειρήσεις όπου εργάζονται οι εγκλωβισμένοι οδηγοί.

Η μοναδική απάντηση που λάβαμε από την Αττική Οδό ήταν η εξής: «Λάβαμε το μήνυμά σας το οποίο θα προωθήσουμε στο αντίστοιχο Τμήμα ή Διεύθυνση και θα επανέλθουμε το συντομότερο δυνατόν. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.Τμήμα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Αττικές Διαδρομές ΑΕ».Βέβαια έκτοτε ουδέποτε λάβαμε κάποια σχετική απάντηση και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr πολλοί εγκλωβισμένοι οδηγοί είναι πολύ πιθανό να μην λάβουν ούτε ένα ευρώ από τις 2.000 ευρώ που θα καταβάλλει η διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού στους ιδιοκτήτες των περίπου 3.500 εγκλωβισμένων οχημάτων.Ειδικότερα χωρίς την αποζημίωση των 2.000 ευρώ κινδυνεύουν να μείνουν οι εξής:Οδηγοί αυτοκινήτων ή επαγγελματικών οχημάτων που έχουν εκμισθωθεί από εταιρείες Leasing.Οδηγοί αυτοκινήτων ή επαγγελματικών οχημάτων που έχουν ενοικιαστεί.Οδηγοί κυρίως επαγγελματικών οχημάτων που ανήκουν σε επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται οι εγκλωβισμένοι οδηγοί.Οδηγοί Ταξί που ενοικιάζουν τα οχήματα από τους ιδιοκτήτες τους.Επιβάτες των Ταξί.Συνεπιβάτες σε αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά.
Η εταιρεία Αττικές Διαδρομές ΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr θα επιδιώξει να λάβει επίσημη βεβαίωση από όλους τους εγκλωβισμένους οδηγούς ότι δεν θα κινηθούν νομικά εναντίον της αλλά κάτι τέτοιο δεν θα επιτραπεί καθώς ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ο ίδιος ο υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει ότι: «Οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και θα λάβουν τα 2.000 ευρώ δεν χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας».

Τι αναφέρουν οι δικηγόροι

Στον τηλεοπτικό σταθμό Mega μίλησε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, αναφορικά με την αποζημίωση που μπορεί να διεκδικήσει κάθε ένας από όσους εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας.

«Η Αττική Οδός είδε ότι εάν γίνουν αγωγές από τους εγκλωβισμένους, θα δώσουν πολύ περισσότερα από τις 2.000 ευρώ. Οπότε οι 2.000 ευρώ ήταν μια εξαιρετική επιλογή της κυβέρνησης. Η Αττική Οδός τα έβαλε κάτω και είδε ότι εάν γίνουν αγωγές από τους εγκλωβισμένους, θα δώσουν πολύ περισσότερα. Το πόσο στο οποίο ο κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους αποτιμά την ψυχική του οδύνη και τη ζημιά του είναι διαφορετικό. Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία, στον ψυχισμό, στην προσωπικότητα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν. Οι άνθρωποι που υπέστησαν αυτή την ταλαιπωρία έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια.» τόνισε ο κ. Κούγιας.

Για τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί από την Αττική Οδό ή την Περιφέρεια και τους δήμους μίλησε στο Mega η δικηγόρος Νανά Παπαδογεωργάκη.

Όπως σημείωσε η κ. Παπαδογεωργάκη: «Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πλήρη αποζημίωση και δικαίωση για την ηθική τους βλάβη, απλά θα πρέπει να το αποδείξουν. Το ποσό των 2.000 ευρώ είναι μια παροχή, αλλά ο κάθε πολίτης μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερη αποζημίωση αν υπέστη κάποια σωματική βλάβη ή κινδύνευσε».

Όσον αφορά στους συνεπιβάτες η κ. Παπαδογεωργάκη τόνισε πως δεν είναι εύκολο να αποδείξει κάποιος ότι ήταν συνεπιβάτης σε όχημα στην Αττική Οδό. «Ο καθένας μπορεί να κάνει μια αγωγή και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, θα πρέπει να το αποδείξει κιόλας» ανέφερε η δικηγόρος, υπογραμμίζοντας ότι αν δεχθούν να λάβουν τις 2.000 ευρώ, τότε πιθανόν να τους δοθεί κάποιο χαρτί να υπογράψουν που θα λέει ότι παραιτούνται από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση.

Ροή Ειδήσεων

Επιτροπή: Πράσινο φως στην κατάργηση της μάσκας – Σε ποιους χώρους την πετάμε

Πράσινο φως στην κατάργηση της μάσκας έδωσε η Επιτροπή...

Πράσινο φως από τη Γερμανία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το αίτημα της Σουηδίας...

Άδειες fast track για ΑΠΕ και υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά σε εμπορικά, δημόσια κτίρια και νέες κατοικίες

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος που έχει να κάνει με τα φωτοβολταϊκά υπάρχει στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία που...

Επιτροπή: Πράσινο φως στην κατάργηση της μάσκας – Σε ποιους χώρους την πετάμε

Πράσινο φως στην κατάργηση της μάσκας έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 17:00 από τον υπουργό Υγείας, Θάνο...

Πράσινο φως από τη Γερμανία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, μετά...