Kαταθέσεις: Άνοιξε το παιχνίδι των προθεσμιακών – Στο 0,20% η νέα οροφή στα επιτόκια


Ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, ένας νέος, μετά από 10 και πλέον χρόνια, γύρος ανόδου των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, με την Alpha Bank να κάνει την πρώτη κίνηση, προσφέροντας ετησιοποιημένες αποδόσεις έως και 0,20% στους πελάτες της.

Πρόκειται για την πρώτη ενίσχυση της ανταμοιβής των αποταμιευτών από το 2012, που έρχεται σε συνέχεια της εν εξελίξει σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει οδηγήσει τους διατραπεζικούς δείκτες euribor σε υψηλό 11 ετών.

Διαβάστε επίσης: ΕΤΕ: Επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ το 2023

Το γεγονός αυτός αναπόφευκτα οδηγεί τις τράπεζες, παρά την πλεονάζουσα ρευστότητα που διατηρούν μετά την αύξηση των καταθετικών υπολοίπων κατά 41 δισ. ευρώ από το Μάρτιο του 2020, στην αναπροσαρμογή των όρων διάθεσης των προγραμμάτων προκαθορισμένης διάρκειας.

Πρόκειται πάντως για αυξήσεις υποπολλαπλάσιες των μεταβολών στα δάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις υφιστάμενες χορηγήσεις τα επιτόκια έχουν ενισχυθεί από το καλοκαίρι κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης.

Οι επόμενες κινήσεις

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, «δεν βιαζόμαστε να αυξήσουμε τις αποδόσεις στις καταθέσεις. Ωστόσο, μετά και την επικείμενη εντός του Οκτωβρίου νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, δεν υπάρχει δυνατότητα μεγάλης καθυστέρησης».

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι τις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες θα ακολουθήσουν την στρατηγική που εφάρμοσε η Alpha Bank και οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες.

Τονίζει δε ότι εφόσον το κόστος χρήματος συνεχίσει την ανοδική του πορεία έως και το πρώτο μισό του 2023, σενάριο πολύ πιθανό, θα ακολουθήσουν νέες αναπροσαρμογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα κινούνται κάθε φορά στη ζώνη των 20 μονάδων βάσης.

Αυτό θα οδηγήσει κατά τον ίδιο, στην επαναφορά κεφαλαίων στα συγκεκριμένα προϊόντα, που από τον Αύγουστο του 2019 έχουν χάσει την αίγλη τους.

Η αλήθεια είναι πως η άνοδος των αγορών από τότε μέχρι και το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, είχε στρέψει αρκετούς καταθέτες σε εναλλακτικές μορφές επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Με δεδομένη ωστόσο τη μεταβλητότητα μετοχών και ομολόγων, αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις προϊόντων με ρίσκο έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Εισροές και εκροές

Αυτό έχει άμεση επίδραση στις μεταβολές των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ενώ το 2021 κατά μέσο όρο διέρρεαν από τα προγράμματα της κατηγορίας περί τα 900 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, το πεντάμηνο Απρίλιος – Αύγουστος 2022 η αντίστοιχη πτώση διαμορφώθηκε στα 245 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά, ενώ τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού η υποχώρησή τους κινήθηκε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Λόγω λοιπόν του κλίματος αβεβαιότητας στις αγορές και της ανοδικής πλέον τάσης στα επιτόκια, οι τράπεζες αναμένουν ότι θα καταγραφούν καθαρές εισροές στους λογαριασμούς προθεσμίας το επόμενο διάστημα, για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια.

Επιπλέον, κάποιο πρώτο ενδιαφέρον έχει αρχίσει να παρατηρείται στα επενδυτικά προϊόντα με προστασία στο αρχικό κεφάλαιο και κλειδωμένη απόδοση για αρκετά χρόνια.

Ήδη διατίθενται μακροχρόνια προγράμματα εφάπαξ καταβολών με εξασφαλισμένη απόδοση έως και 2%, χωρίς κανένα κίνδυνο, πέραν της φερεγγυότητας του εκδότη.

Επενδυτικά προϊόντα

Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προσανατολίζονται στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου επενδυτικών προϊόντων.

Μεταξύ άλλων λανσάρουν προγράμματα που παρέχουν στον αποταμιευτή ασφάλεια ως προς τα χρήματα που τοποθετεί και του δίνουν ταυτόχρονα μέσω τεχνικών αντιστάθμισης κινδύνου, την προοπτική για ένα υψηλό επιτόκιο, ανάλογα με την πορεία ενός χρηματοοικονομικού δείκτη αναφοράς.

Έτσι, χωρίς κίνδυνο ο καταθέτης ποντάρει σε μία υψηλότερη των προθεσμιακών καταθέσεων απόδοση, ενώ οι τράπεζες προστατεύουν την οργανική τους κερδοφορία, μην καταβάλλοντας τόκους σε λογαριασμούς προθεσμίας και κερδίζοντας προμήθειες από τη διάθεση αυτών των προγραμμάτων.

Πηγή: ΟΤ



Ροή Ειδήσεων

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του ...

Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία

Χρονιά – ορόσημο για την αναδιάρθρωση του συστήματος χρηματοδότησης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί το 2024, καθώς οι υπάρχουσες στρεβλώσεις καθιστούν τη σημερινή...