Διάδρομος Πράσινης Ενέργειας: Το νέο ενεργειακό σχέδιο Ισπανίας, Πορτογαλίας και Γαλλίας


Σε συμφωνία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σήμερα η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, με βάση την οποία αντί για τον αγωγό MidCat, θα κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός, ο οποίος θα συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία και θα μεταφέρει φυσικό αέριο και καθαρό υδρογόνο.

MidCat

Το σχέδιο MidCat ξεκίνησε το 2003 με στόχο να συνδεθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου της Γαλλίας και της Ισπανίας μέσω ενός αγωγού μήκους 190 χιλιομέτρων με αφετηρία το Οσταλρίκ, στα βόρεια της Βαρκελώνης και τέρμα την Μπαρμπαϊρά, στα ανατολικά της Καρκασόν, περνώντας από τα Πυρηναία.

«Συμφωνήσαμε να αντικαταστήσουμε το σχέδιο MidCat με ένα νέο σχέδιο, που θα αποκαλείται Διάδρομος Πράσινης Ενέργειας και θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με τη Γαλλία», εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που είναι αφιερωμένη στην ενεργειακή κρίση. Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι να κατασκευαστεί ένας αγωγός που θα μεταφέρει καθαρό υδρογόνο αλλά επίσης, σε μεταβατική φάση, και αέριο «το οποίο χρειάζεται η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Πότε πέφτουν οι «υπογραφές»

Ο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα θα συναντηθούν στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Αλικάντε για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ισπανίας ανέφερε εξάλλου ότι Μαδρίτη και Παρίσι συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου τους μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου.

crossorigin="anonymous">

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία επιθυμούσαν την κατασκευή του MidCat, καθώς θεωρούσαν ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριζόταν η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο. Μέσω του αγωγού αυτού η Ισπανία, που διαθέτει το 30% των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), θα μπορούσε να εξάγει αέριο –από τα πλοία που θα το μετέφεραν από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ– προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Το σχέδιο όμως εγκαταλείφθηκε το 2019 λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του αλλά και του περιορισμένου οικονομικού κέρδους που θα απέφερε.

Πηγή ΟΤΡοή Ειδήσεων

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο...

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού...

Σαν σήμερα – 1996: Η Κρίση των Ιμίων

Το 1951 η Λιζ Τέιλορ παίρνει το πρώτο διαζύγιό...

Συντάξεις: Σχέδιο επιστροφής αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Τα ποσά αυτά διεκδικούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αλλά και οι κληρονόμοι τους.Ενα σχέδιο επιστροφής των αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους προσανατολίζεται το...

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο και την ισοπαλία του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο, συνεχίζεται σήμερα η 20η αγωνιστική της Super...

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού για λογαριασμό του «επιτιθέμενου κράτους» είναι ανάμεσα στους στόχους των κυρώσεων ...