Ευρωπαϊκή Ένωση: Μαραθώνια διαπραγμάτευση για την ενέργεια στις Βρυξέλλες


Σε θρίλερ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς ζητήθηκε νέο ενημερωμένο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο και εξετάζουν οι 27 ηγέτες.

Σύμφωνα με το Politico, οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνούν στο γενικό περίγραμμα των προτάσεων της Κομισιόν για την κοινή αγορά προϊόντων ενέργειας και για τη μείωση της ζήτησης, με εξαίρεση δύο κράτη-μέλη, τα οποία ζήτησαν προσθήκες και διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης: Η ώρα των… προβλέψεων έφτασε – Πόσο κρύο θα κάνει τον χειμώνα

Το μεγάλο ζήτημα, βεβαίως, παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα η διασύνδεσή τους με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο θέμα διχάζει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν συμφωνούν -προς το παρόν- σε μία κοινή πολιτική, πολύ δε περισσότερο στην επιβολή πλαφόν.

Η στάση της Γερμανίας

crossorigin="anonymous">

Η Γερμανία δεν αποδέχεται το πλαφόν, ενώ η Ιταλία ζητά την επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να πέσουν οι τιμές και να συμπαρασύρουν και τις υπόλοιπες ενεργειακές τιμές, και ειδικότερα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι διαφωνίες για το πλαφόν δείχνουν αδύνατον να ξεπεραστούν στην παρούσα φάση, γεγονός που έχει εντείνει τις φήμες για τη διεξαγωγή έκτακτου Συμβουλίου μέσα στον Νοέμβριο ώστε να βρεθεί κοινή φόρμουλα.

Σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων που εξετάζουν οι «27» προστέθηκε η επισήμανση προς τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς με κινήσεις για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Δηλαδή, οι όποιες ενέργειες γίνουν από κάθε κράτος ξεχωριστά, να μην επηρεάζουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να ανταποκρίνονται στους όρους ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.Ροή Ειδήσεων

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο...

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού...

Σαν σήμερα – 1996: Η Κρίση των Ιμίων

Το 1951 η Λιζ Τέιλορ παίρνει το πρώτο διαζύγιό...

Συντάξεις: Σχέδιο επιστροφής αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Τα ποσά αυτά διεκδικούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αλλά και οι κληρονόμοι τους.Ενα σχέδιο επιστροφής των αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους προσανατολίζεται το...

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο και την ισοπαλία του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο, συνεχίζεται σήμερα η 20η αγωνιστική της Super...

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού για λογαριασμό του «επιτιθέμενου κράτους» είναι ανάμεσα στους στόχους των κυρώσεων ...