Περίπου 127 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν το 2020 στην ΕΕ, δηλαδή τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κοροναϊού στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Eurostat από την πανευρωπαϊκή παρακολούθηση της σπατάλης τροφίμων.
Ειδικότερα, τα νοικοκυριά της ΕΕ παρήγαγαν το 55% των απορριμμάτων τροφίμων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 45% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Διαβάστε επίσης: Σπατάλη τροφίμων από το 70% των Ελλήνων: Ποια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας
Να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και παγκοσμίως.
Σπαταλάμε περισσότερα στο σπίτι από τους κλάδους παραγωγής
Τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων (55% του συνόλου) είναι σχεδόν διπλάσια από τα απορρίμματα τροφίμων, που προέρχονται από τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής (11%, 14 κιλά ανά άτομο) και της παραγωγής τροφίμων και ποτών (18%, 23 κιλά ανά άτομο) μαζί.
Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες τροφίμων αντιπροσώπευαν 12 κιλά απορριμμάτων τροφίμων ανά άτομο ή το 9% του συνόλου.
Η λιανική και η λοιπή διανομή τροφίμων ήταν ο τομέας με τη μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων, με 9 κιλά ανά άτομο, ή 7% των συνολικών απορριμάτων τροφίμων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των περιορισμών λόγω COVID-19 σε αυτούς τους δύο τομείς εξακολουθεί να αναλύεται.
Ένας απλός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η σπατάλη των τροφίμων θα ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ετήσια ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων που παράγουμε, τονίζει η Eurostat, υπενθυμίζοντας ότι τα απόβλητα τροφίμων έχουν υψηλές περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις, καθώς αποτελούν πρόσθετη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ