Ρωσία: Πόσο έχουν «πληγώσει» οι κυρώσεις τη Μόσχα – Από την ενέργεια και το εμπόριο μέχρι τα μέλη της ρωσικής ελίτ


«Πονάνε» οι κυρώσεις τη Ρωσία ή απλώς έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στους ευρωπαϊκούς λαούς; Το συγκεκριμένο ερώτημα γίνεται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, ενώ οι New York Times αναλύουν πώς οι κυρώσεις έχουν πλήξει μέχρι τώρα τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υπερηφανεύεται ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη Ρωσία για να την τιμωρήσουν για την εισβολή στην Ουκρανία είναι ιστορικές – τέτοιες σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν επιβληθεί σε ένα έθνος αυτού του μεγέθους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι από τα τέλη Οκτωβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκδώσει περίπου 1.500 νέους και 750 τροποποιημένους καταλόγους κυρώσεων από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο τον Φεβρουάριο. Επίσης, 37 χώρες έχουν προσχωρήσει στον συνασπισμό κυρώσεων, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση κατά 3,4%. Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η Ρωσία παλεύει με την απότομη πτώση των εισαγωγών και την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων.

Η ρωσική ραχοκοκαλιά παραμένει σχεδόν άθικτη

Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν ήταν τόσο καταστροφικές όσο ήλπιζαν οι δυτικοί αξιωματούχοι. Η ραχοκοκαλιά της ρωσικής οικονομίας – οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου – παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη του πολέμου και η Ρωσία είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει φέτος περισσότερα από τις πωλήσεις πετρελαίου από ό,τι το 2021, παρά τα μποϊκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών συμμάχων. Η Κίνα και η Ινδία είναι μεταξύ των εθνών που έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους.

crossorigin="anonymous">

Η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να υποφέρει περισσότερο τους επόμενους μήνες, λόγω του μερικού ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και των ελέγχων των εξαγωγών κρίσιμης τεχνολογίας, σημειώνουν οι NYT.

Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποκρύπτουν σημαντικά στοιχεία, γεγονός που δυσκολεύει τους άλλους να εκτιμήσουν το πραγματικό αποτέλεσμα των κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών.

Το 2021, η οικονομία της Ρωσίας ήταν 1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια, η 11η μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι αναλυτές συνθέτουν μια εικόνα για την τωρινή πορεία της, παρουσιάζοντας πέντε τομείς που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

ΟικονομίαΡοή Ειδήσεων

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί...

Το 60- 85% των ακρωτηριασμών από διαβήτη μπορεί να προληφθεί

Κάθε 30 δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάποιος...

Τομ Μπρέιντι: Ανακοίνωσε… ξανά την αποχώρηση του από το NFL

Ο Τομ Μπρέιντι, ο θρύλος του NFL, νικητής...

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για τους οποίους το 2021 ήταν μία καταστροφική χρονιά, με απώλεια εκατομμυρίων λόγω της ακαρπίας. Η...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά, παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και παρενοχλεί τα αεροπλάνα και τους αλιείς της...

Το 60- 85% των ακρωτηριασμών από διαβήτη μπορεί να προληφθεί

Κάθε 30 δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάποιος ασθενής με διαβήτη χάνει το πόδι του εξαιτίας επιπλοκών από τη νόσο του.Σήμερα ο σακχαρώδης...