Νέος κίνδυνος ελλείψεων στα φάρμακα από πρόσθετες υποχρεωτικές εκπτώσεις


«Πολεμικό» κλίμα αναμένεται άμεσα στον τομέα του φαρμάκου, μετά την απόφαση για πρόσθετο rebate 3%, αναδρομικά από την αρχή του έτους.

Η συγκεκριμένη υποχρεωτική έκπτωση από τις φαρμακευτικές στο Κράτος, προστίθεται στο ήδη υπάρχον rebate 5% που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο, και αφορά τα φάρμακα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, τα ακριβά φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις και τα μοναδικά φάρμακα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κάποιο άλλο.

Φάρμακα για υπέρταση, διαβήτη, χοληστερίνη, προστάτη, οστεοπόρωση, έλκος, αναπνευστικές παθήσεις, επιληψία, άνοια, αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά, περιλαμβάνονται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ στις 25 κατηγορίες με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη (άνω των 20 εκατ. ευρώ το 2021) που καταγράφεται στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, καθώς πρόκειται για τις συνηθέστερες παθήσεις που αντιμετωπίζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στο σπίτι.

Σε αυτά προστίθενται «μοναδικά» φάρμακα, που αποτελούν μόνα τους ξεχωριστή κατηγορία στην ευρύτερη ταξινόμηση των θεραπευτικών κατηγοριών που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (σύστημα ATC), αλλά και τα φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις που καταγράφονται στη λίστα του ν. 3816 ως Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και τα οποία διατίθενται στα νοσοκομεία ή σε ασθενείς μετά τη νοσηλεία τους για κάποιο σοβαρό νόσημα, συνεχίζουν να χορηγούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Από την πρόσθετη υποχρεωτική έκπτωση του 3% θα εξαιρεθούν τα φάρμακα που έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, καθώς το ποσοστό θα έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία, τα πολύ φθηνά φάρμακα με κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,20 ευρώ και μόνο για φέτος, θα εξαιρεθούν τα μοναδικά φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο.

Περισσότερες ελλείψεις

crossorigin="anonymous">

Για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, αντιδρώντας στην απόφαση, έκαναν λόγο για υπονόμευση της προσβασιμότητας των ασθενών, όχι μόνο στις μελλοντικές θεραπείες, αλλά ακόμη και στις παρούσες, προαναγγέλλοντας έμμεσα μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) καταγγέλλει ότι με την απόφαση αυτή «μεταμφιέζεται» το clawback σε rebate, καθώς «ο υπέρτατος στόχος είναι να μειωθεί το απόλυτο νούμερο του clawback σε σχέση με το επίπεδο του 2020, ώστε να επιτευχθεί ένας σχετικός στόχος του πλάνου ανασυγκρότησης (RRF). Το πώς θα γίνει και ποιόν αντίκτυπο θα έχει στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, είναι αδιάφορο στην Πολιτεία».

Επισημαίνοντας ότι η απόφαση δεν έχει σχέση με βασικές αρχές πολιτικής υγείας, ο ΣΦΕΕ τόνισε πως Το κριτήριο των υψηλών πωλήσεων των συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που διακινούνται εξωνοσοκομειακά, ο ΣΦΕΕ τόνισε πως τιμωρεί οικονομικά αυτούς που προφέρουν τη θεραπεία, εφόσον αυξάνεται η κατανάλωση, ανεξάρτητα από τους λόγους που δημιουργούν την αύξηση της κατανάλωσης. Χαρακτηρίζοντας το κριτήριο αυτό ως ευρηματικό, επεσήμανε ότι η σχετική απόφαση όμως, «δεν σχετίζεται με βασικές αρχές πολιτικής υγείας».Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν...

Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των...

Απολογία Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Χαρακτήρισε «ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων» τις...

Θεσσαλονίκη: Τον κάρφωσε με αιχμηρό αντικείμενο μέσα σε κουρείο

Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών, φέρεται να τραυμάτισε...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα» (dark patterns), δηλαδή παραπλανητικά μοτίβα σχεδίασης της ιστοσελίδας...

Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των Ταλιμπάν σχετικά με την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των γυναικών προχωρά η Κοπεγχάγη, η οποία ανακοίνωσε...

Απολογία Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Χαρακτήρισε «ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων» τις καταγγελίες σε βάρος του. Ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στο εδώλιο « διότι βρέθηκε απέναντι στη διαφθορά και...