Ελληνικά αεροδρόμια: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει όσα ξέραμε για τις πτήσεις


Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη δυσχεραίνει την απογείωση των αεροπλάνων σε ορισμένα αεροδρόμια και, όπως φαίνεται, τα ελληνικά βρίσκονται και αυτά στη σχετική λίστα.

Καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί, το πρόβλημα θα μπορούσε να επεκταθεί σε περισσότερες πτήσεις, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρείες να αφήνουν τους επιβάτες στο έδαφος, παρότι έχουν πληρώσει εισιτήριο.

«Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε αεροσκάφος κατά την απογείωσή του είναι ότι τα αεροπλάνα είναι πολύ βαριά και η βαρύτητα θέλει να τα κρατήσει στο έδαφος», εξηγεί στο CNN ο Πoλ Γουίλιαμς, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και προσθέτει: «Για να ξεπεράσουν τη βαρύτητα, πρέπει να δημιουργήσουν άνωση, δηλαδή η ατμόσφαιρα να σπρώχνει το αεροπλάνο προς τα πάνω. Η άνωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά ένας από τους σημαντικότερους είναι η θερμοκρασία του αέρα. Καθώς ο αέρας θερμαίνεται διαστέλλεται και ο αριθμός των μορίων που είναι διαθέσιμα για να σπρώξουν το αεροπλάνο προς τα πάνω μειώνεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αεροσκάφη αποκτούν 1% λιγότερη άνωση με κάθε επιπλέον 3 βαθμούς Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ακραία ζέστη δυσκολεύει την απογείωση των αεροπλάνων ενώ σε ακραίες συνθήκες μπορεί να την καταστήσει εντελώς αδύνατη», σημειώνει ο Γουίλιαμς.

crossorigin="anonymous">

Το πρόβλημα επηρεάζει ιδιαίτερα τα αεροδρόμια σε μεγάλο υψόμετρο, όπου ο αέρας είναι ήδη εκ φύσεως αραιότερος, και με μικρούς διαδρόμους, οι οποίοι αφήνουν στο αεροπλάνο λιγότερο χώρο για να επιταχύνει.

Όπως λέει ο καθηγητής, αν ένα αεροπλάνο απαιτεί 6.500 πόδια (1.981,2 μέτρα) διαδρόμου προσγείωσης στους 20 βαθμούς Κελσίου, θα χρειαστεί 8.200 πόδια (2.499,3 μέτρα) στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Προβληματισμός για τα ελληνικά αεροδρόμια

Ο Γουίλιαμς και η ομάδα του ερεύνησαν ιστορικά δεδομένα από 10 αεροδρόμια της Ελλάδας, τα οποία χαρακτηρίζονταν από υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και μικρούς διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης.Ροή Ειδήσεων

300 στρατιώτες για βοήεθια στέλνει ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί βοήθεια στις σεισμόπληκτες...

Κακοκαιρία Barbara: Νέος γύρος χιονοπτώσεων στην Αττική- Που θα πέσει χιόνι

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα χτυπήσει εκ νέου η...

επέρασαν τους 1.800 οι νεκροί σε Τουρκία- Συρία από το φονικό σεισμό

Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες από το...

Λεβαδειακός – Βόλος 0-3: Πέρασαν από τη Λιβαδειά οι Θεσσαλοί

Ο Βόλος επικράτησε του Λεβαδειακού εκτός έδρας...

300 στρατιώτες για βοήεθια στέλνει ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας και στέλνει άμεσα 300 στρατιώτες προς αρωγή και ενώ...

Κακοκαιρία Barbara: Νέος γύρος χιονοπτώσεων στην Αττική- Που θα πέσει χιόνι

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα χτυπήσει εκ νέου η κακοκαιρία Barbara την Αττική αφού αναμένονται χιονοπτώσεις.  Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ...

επέρασαν τους 1.800 οι νεκροί σε Τουρκία- Συρία από το φονικό σεισμό

Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες από το φονικό σεισμό - Τουλάχιστον 2.834 κτίρια υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία - Στη Συρία, ξεπέρασαν τους...