Μία επιπλέον σύνταξη και ένας μισθός με έξι μέτρα


Από την 1η Μαΐου 2023 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα κερδίσουν σχεδόν έναν μηνιαίο μισθό, ενώ θα δοθεί 13η σύνταξη στους συνταξιούχους από τα προωθούμενα έξι κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων εκατομμυρίων πολιτών.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στις συντάξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτές «θα ξεπεράσουν το 7,5% και θα αρχίσουν να δίνονται από 1ης Ιανουαρίου του 2023». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες κοντά στα Χριστούγεννα.

ΓΣΕΕ: Κατά 19% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

Τα έξι μέτρα αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού (ιδιωτικός τομέας), την κατάργηση της εισφοράς πρόνοιας που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την ενίσχυση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ από το 2024 έρχεται το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν το πακέτο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις ευάλωτες κατηγορίες (πριν από τα Χριστούγεννα), ούτε την καταβολή της τέταρτης δόσης στους παλαιούς συνταξιούχους σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

crossorigin="anonymous">

Ειδικότερα:

Αύξηση συντάξεων

Το 94% των συνταξιούχων θα διαπιστώσει βελτίωση των αποδοχών του το 2023. Αυτή μπορεί να προκύψει από την αύξηση κατά 7,5% των συντάξεων είτε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε με τις συντάξεις Φεβρουαρίου (πληρώνονται τέλη Ιανουαρίου). Ωστόσο σημειώνεται ότι το ακριβές ποσοστό αύξησης στις συντάξεις θα ανακοινωθεί μόλις η ΕΛΣΤΑΤ γνωστοποιήσει τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό που αναμένεται τον Απρίλιο. Οποια επιπλέον αύξηση προκύψει θα πληρωθεί το φθινόπωρο, πιθανότατα με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.

Κατώτατος μισθόςΡοή Ειδήσεων

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν...

Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Το θερμόμετρο έπεσε ως και στους –33° Κελσίου...

Στο τραπέζι φθηνότερα τέλη και ασφάλιστρα για νέους

«Κόφτη» στα τροχαία ατυχήματα με μπόνους μικρότερα τέλη...

Kαλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος για τη δολοφονία του «Αμερικάνου»

«Μου πουλούσε χαλασμένη κοκαΐνη» ισχυρίστηκε  ...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση ζημιών άνω των 100.000 λιρών Αγγλίας, σπάζοντας παράθυρα στα κεντρικά γραφεία...

Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Το θερμόμετρο έπεσε ως και στους –33° Κελσίου σε ορισμένες περιοχές του Αφγανιστάν. Οι ακραίες θερμοκρασίες συνοδεύονται ενίοτε από χιονοπτώσεις ενώ συχνές είναι...

Στο τραπέζι φθηνότερα τέλη και ασφάλιστρα για νέους

«Κόφτη» στα τροχαία ατυχήματα με μπόνους μικρότερα τέλη κυκλοφορίας και μειωμένα ασφάλιστρα εξετάζει να βάλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας.Η...