Ελλάδα: «Καίνε» τους εργαζόμενους οι μετακινήσεις – Πιο φθηνό το… Κατάρ


Σε μεγάλο βαρίδι έχει εξελιχθεί το κόστος μετακίνησης για τα ελληνικά νοικοκυριά και για τους εργαζόμενους. Οι αυξήσεις στις δαπάνες μεταφοράς, σε σχέση με πέρυσι, είναι διψήφιες και στην κούρσα των μεγαλύτερων αυξήσεων τερματίζουν στην πρώτη τριάδα.

Και είναι ένα πρόβλημα που «χτυπά» και την κυβέρνηση αφού η ακρίβεια (ειδικά στις μετακινήσεις) αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της το Μαξίμου με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πολλές φορές είναι αρνητικά.

Οι εργαζόμενοι για παράδειγμα καλούνται καθημερινά να πληρώσουν ένα υπέρογκο λογαριασμό για να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους, με τους μισθούς να παραμένουν καθηλωμένοι. Οι τιμές στη βενζίνη στην Ελλάδα κάνουν πρωταθλητισμό σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί και στην κίνηση έχουν συνθέσει ένα κοκτέιλ ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία έχει γίνει επεξεργασία, η Ελλάδα ανάμεσα σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ως προς τις αυξήσεις και αναλογικά με το μέσο καθαρό μισθό. Με αφορμή την έναρξη του Μουντιάλ στο Κατάρ, στο δείγμα εντάχθηκε και η Ντόχα όπου η Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις  είναι πιο ακριβές.

Στην Αθήνα η ελάχιστη χρέωση για την μετακίνηση με ταξί (όσο θα πληρωσει ο επιβάτης όσα χιλιόμετρα και αν κανει) είναι 4 ευρώ, όσο κοστίζει και στο Βερολίνο. Το αντίστοιχο ποσό στην Ντόχα είναι 2 ευρώ, στις Βρυξέλλες 4,90 ευρώ, στο Λονδίνο 4,59 ευρώ, στο Παρίσι 5 ευρώ, στη Ρώμη 4,25 ευρώ και στη Λισαβόνα 3,50 ευρώ.

Για παράδειγμα, στη Αθήνα, ένας επιβάτης που ξεκινά από το Παγκράτι το πρωί περίπου στις 11 π.μ και έχει προορισμό την Ν. Σμύρνη, διανύοντας  6,23 χιλιόμετρα η τελική τιμή είναι 9 ευρώ – μαζί με την ελάχιστη χρέωση, στην οποία περιλαμβάνεται ΦΠΑ 13%. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα, ο μέσος καθαρός μισθός ( μετά τους φόρους) είναι 900 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ίδιος επιβάτης στο Βερολίνο για τα ίδια χιλιόμετρα θα πληρώσει 16,9 ευρώ, με μέσο μισθό 3.000 ευρώ. Στις Βρυξέλλες θα πληρώσει 16,9 ευρώ με μισθό 2.625 ευρώ., στο Παρίσι 15, 17 ευρώ με καθαρό μισθό 1491 ευρώ και στη Λισαβόνα θα πληρώσει 6,38 ευρώ, με μισθό 1.054 ευρώ. Στην  Ντόχα για έξι χλμ διαδρομή το κόστος είναι 5,3 ευρώ και ο καθαρός μισθός είναι 3.204 ευρώ.

Τσουχτερές οι αυξήσεις

Σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή, η κατηγορία με την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στον εγχώριο δείκτη τιμών καταναλωτή, ετησίως, καταγράφεται στη  μεταφορά επιβατών με ταξί, με άλμα 32,9%. Πρωταθλήτρια των αυξήσεων παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου στο 68,4%. Η μεταφορά των επιβατών με αεροπλάνο αυξήθηκε κατά 30,6%, η μεταφορά με πλοίο κατά 26,7%, τα καύσιμα και λιπαντικά κατά 17,8%.

Σε ένα χρόνο, όλη η κατηγορία  “μεταφορές” του δείκτη καταναλωτή τερματίζει δεύτερη σε ποσοστό 13,8% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, ενώ πρώτη είναι η κατηγορία διατροφή (+14,8%) και τρίτη η στέγαση, με άνοδο 11,2%.   Τα στοιχεία της στατιστικής αρχής για τον Οκτώβριο αποτυπώνουν την αύξηση του κόστους μετακίνησης καθώς μόνο σε μηνα, δηλαδή σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 2%, όταν οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν άνοδο 1,3% και ο γενικός δείκτης κατά 1,2%.


Ακριβή μου βενζίνη, υψηλοί μου φόροι

Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην Ευρωζώνη και από τις υψηλότερες τιμές ντίζελ κίνησης σε όλη τη ζώνη του ευρώ, ενώ βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της ακρίβειας στα υγρά καύσιμα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υψηλές τιμές αποδίδονται και στους υψηλούς φόρους. Η τάση αυτή παραμένει σταθερή, με τους οδηγούς να καλούνται να συνεισφέρουν μεγάλο μέρος των εσόδων του δημόσιου κορβανά,  παρά το γεγονός ότι σε άλλες χώρες της ζώνης έχουν βρει και άλλες λύσεις.

Όταν μάλιστα σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης τα εισοδήματα είναι υψηλότερα από αυτά στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία για τις 13 Νοεμβρίου από το Παρατηρητήριο Τιμών διαμορφώνονται σε 2,110 ευρώ για την απλή αμόλυβδη, σε 2,277 ευρώ για την αμόλυβδη των 100 οκτανίων και σε 2,081 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής στο διάστημα 31 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου στη χώρα μας καταγράφηκε σημαντική άνοδος τιμών πάνω από το μέσο όρο, με τη μέση αύξηση ήταν 0,057 ευρώ ανά λίτρο σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου, όταν στο σύνολο της Ε.Ε. των 27 χωρών η μέση αύξηση ήταν 0,013 ευρώ ανά λίτρο.



Ροή Ειδήσεων

Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία

Χρονιά – ορόσημο για την αναδιάρθρωση του συστήματος χρηματοδότησης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί το 2024, καθώς οι υπάρχουσες στρεβλώσεις καθιστούν τη σημερινή...

Βαθμολογία Super League: Τεράστια γκέλα για τον Άρη, ανάσα η Λαμία

Ανακατατάξεις υπήρξαν στην βαθμολογία της Super League, μετά τα παιχνίδια του Σαββάτου (23/11/24), με τον Άρη να είναι ο μεγάλος χαμένος. Αποτελέσματα, φάσεις,...