ΔΥΠΑ: Η νέα γενιά στο επίκεντρο – Ποια προγράμματα είναι σε εξέλιξη


Την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τ. ΟΑΕΔ) και, στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να επενδύει σε στοχευμένες δράσεις που ενισχύουν το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας, που είναι οι νέοι και οι νέες.

«Η μετάβαση της ΔΥΠΑ σε μία νέα εποχή σηματοδοτείται από την προτεραιότητα στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ιδιαίτερα σε προγράμματα που δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», δηλώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης και επισημαίνει ότι το ρεκόρ των 50.000 προσλήψεων, που σημειώθηκε εν μέσω πανδημίας από τον Μάιο 2020 έως τον Δεκέμβριο 2021 με τον υπερτριπλασιασμό της απορροφητικότητας των προγραμμάτων και του ρυθμού των προσλήψεων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσε «οδηγό» για τον σχεδιασμό νέων, στοχευμένων προγραμμάτων, για την ακόμα πιο αποτελεσματική στήριξη όσων αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 «χειρότερα» πτυχία: Ποιοι μετανιώνουν για το επάγγελμα που διάλεξαν

Προτεραιότητα η ένταξη των νέων

Στο επίκεντρο των δράσεων βρίσκεται η στήριξη της νέας γενιάς, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών. Παρά τη μείωση της ανεργίας κατά 33% την τελευταία τριετία (από 17,5% σε 11,8%), η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή, αφήνοντας χωρίς εργασία ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των νέων και στερώντας τους προοπτικές για το μέλλον.

Όπως σημειώνει ο κ. Πρωτοψάλτης, «πρόκειται για ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, κρίσιμο για την οικονομία και την κοινωνία, για την αντιμετώπιση του οποίου η ΔΥΠΑ έχει αναπτύξει σειρά παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν προγράμματα απασχόλησης, νεανικής επιχειρηματικότητας και κατάρτισης, όπως τις καινοτόμες συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο για τη δημιουργία προγραμμάτων αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων (Google, Cisco, Amazon, Microsoft και Coursera).

crossorigin="anonymous">

Επιπλέον, σημαντικό βάρος δίνεται στην ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στενότερη διασύνδεση των σχολών με τις ανάγκες των τοπικών οικονομιών, στη δημιουργία νέων ειδικοτήτων και τμημάτων, καθώς και στην ίδρυση Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας.

Με στόχο τα προγράμματά της να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των νέων και των επιχειρήσεων που αναζητούν κατάλληλο προσωπικό, η ΔΥΠΑ έθεσε ως προτεραιότητά της τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των προηγούμενων προγραμμάτων. Ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν ότι 38% των 50.000 προσλήψεων αφορούσε νέους, που αποτελούν το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων. Δηλαδή, οι νέοι ωφελήθηκαν πολύ περισσότερο από τις δράσεις συγκριτικά με άλλες ηλικιακές ομάδες».

Υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας και συμμετοχής

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, μόνο οι εξής έξι δράσεις οδήγησαν σε περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας για νέους:

  1. Το πρόγραμμα απασχόλησης 8.000 ανέργων, 18-29 ετών, είχε απορροφητικότητα 111%.
  2. Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 1.600 ανέργων, 18-30 ετών, στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο είχε απορροφητικότητα 100%.
  3. Το πρόγραμμα απασχόλησης 3.500 πτυχιούχων ανέργων, 22-29 ετών, είχε απορροφητικότητα 99%.
  4. Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 2.000 ανέργων, 18-29 ετών, σε λιγνιτικές περιοχές είχε απορροφητικότητα 92%.
  5. Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 3.000 ανέργων, 18-30 ετών, σε Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είχε απορροφητικότητα 91%.
  6. Το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες (Α΄ κύκλος), είχε απορροφητικότητα 75%.


Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ελπίδα δίνουν οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες...

Δημόσια στήριξη Βενιζέλου στον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών

Τους χειρισμούς του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου,...

Νότια Κορέα: Εννέα αγνοούμενοι σε ναυάγιο αλιευτικού

Το πλοίο των 24 τόνων ανατράπηκε στα ύδατα...

Βόλος: Άνδρας 85 ετών βρέθηκε απανθρακωμένος στις Πινακάτες

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 85χρονος σε καλύβι έξω από τις Πινακάτες. Σύμφωνα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ελπίδα δίνουν οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενηλίκων και εξ αυτού συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Τα τελευταία χρόνια...

Δημόσια στήριξη Βενιζέλου στον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών

Τους χειρισμούς του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος βάλλεται από την κυβέρνηση για τα στοιχεία που παρέσχε σχετικά με την κρατική...