Η παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις παρεμβάσεις τόσο του παραγωγού όσο και του ελαιουργού
Καθώς η συγκομιδή ελιάς έχει ξεκινήσει δυναμικά σε όλο το νησί, η Περιφέρεια Κρήτης υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις παρεμβάσεις τόσο του παραγωγού όσο και του ελαιουργού.
Το ελαιόλαδο συνιστά τρόφιμο, του οποίου η ποιότητα και η εμπορική αξία είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις φυσικοχημικές του ιδιότητες και το οργανοληπτικό του προφίλ.
Διαβάστε επίσης: Ελιά: Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του βιολογικού ελαιόλαδου
Ανάμεσα στις πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τον ελαιώνα μέχρι την έκθλιψη αλλά και κατά την αποθήκευση ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, είναι οι παρακάτω:
- Η ελαιοσυλλογή θα πρέπει να προγραμματίζεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού κάθε ποικιλίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης.
- Αποφεύγεται κάθε είδους τραυματισμός του καρπού και οι επιμολύνσεις από το έδαφος και τα μηχανήματα κατά τη συγκομιδή.
- Για τη μεταφορά του ελαιοκάρπου χρησιμοποιούμε καθαρά διάτρητα πλαστικά τελάρα ή σακιά με αραιή ύφανση από φυτικές ίνες.
- Μεταφέρουμε τον καρπό το συντομότερο δυνατό σε στεγασμένο χώρο του ελαιουργείου και προγραμματίζουμε άμεσα τη διαδικασία έκθλιψης.
- Στους χώρους του ελαιουργείου θα πρέπει να γίνεται σχολαστική καθαριότητα σε καθημερινή βάση.
- Η έκθλιψη του καρπού λαμβάνει χώρα σε χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου, από τους μαλακτήρες έως και τους διαχωριστήρες.
- Αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε καθαρές ανοξείδωτες δεξαμενές ή δοχεία, υπό ελεγχόμενες συνθήκες.
- Επιδιώκουμε φιλτράρισμα του ελαιολάδου το συντομότερο δυνατόν για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά του από την υγρασία και τα στερεά κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας.