Πετρέλαιο: Η πρόβλεψη για μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οι χώρες της G7 και της ΕΕ αναμένεται να ορίσουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, με την αντίδραση των αγορών να παραμένει ακόμα άγνωστη. Ήδη η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν.

Βάσει του παραπάνω πλαισίου, ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσει στις 4 Δεκεμβρίου στην Αυστρία. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, o Οργανισμός θα λάβει νέα μέτρα για να ανακοπεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου και έρθει η αγορά σε μία ισορροπία.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: «Στο ευρωκοινοβούλιο κρυώνουμε, είμαστε σαν τα κρεμμύδια… κατά τα άλλα πλαφόν»

Οι δύο παράγοντες

Η συνεδρίαση έρχεται εν μέσω φόβων ύφεσης, αποδυνάμωσης της ζήτησης αργού στην Κίνα λόγω των νέων αυστηρών lockdown για τνη Covid-19 και καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αξιολογούν τον επικείμενο αντίκτυπο ενός πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Τζεφ Κάρι, παγκόσμιος επικεφαλής εμπορευμάτων της Goldman Sachs, δήλωσε την Τρίτη ότι ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε την τράπεζα να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. «Πρώτα και κύρια, ήταν το δολάριο. Ποιος είναι ο ορισμός του πληθωρισμού; Πάρα πολλά χρήματα κυνηγούν… πολύ λίγα αγαθά», είπε στο CNBC.

crossorigin="anonymous">

Ο δεύτερος παράγοντας «έχει να κάνει με τον Covid και την Κίνα και παρεμπιπτόντως, είναι πολύ βασικός», συνέχισε. «Αξίζει περισσότερο από τη μείωση του ΟΠΕΚ για τον μήνα Νοέμβριο, ας το θέσουμε σε μια προοπτική. Και τότε ο τρίτος παράγοντας είναι ότι η Ρωσία απλώς πιέζει τα βαρέλια στην αγορά αυτή τη στιγμή πριν από την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου για την απαγόρευση των εξαγωγών». Ο Κάρι είπε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές πετρελαίου για το 2023 ήταν «πολύ θετικές» και η τράπεζα σκοπεύει να «μείνει στην άποψή της» με μια πρόβλεψη για το αργό Brent για 110 δολάρια το βαρέλι για το επόμενο έτος. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει «πολλή αβεβαιότητα» μπροστά.

Βασικό πρόβλημα η Κίνα

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, που διαμορφώθηκαν στα 100 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Αυγούστου, διαπραγματεύθηκαν στα 85,46 δολάρια το βαρέλι το απόγευμα της Τρίτης στο Λονδίνο, σημειώνοντας αύξηση 2,7% για τη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το WTI, εν τω μεταξύ, διαπραγματεύονται στα 79,09 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση άνω του 2,4%. Ο Κάρι είπε ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα πρέπει να εξετάσουν τι θα κάνουν με την Κίνα: «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια περικοπή», πρόσθεσε.Ροή Ειδήσεων

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο...

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού...

Σαν σήμερα – 1996: Η Κρίση των Ιμίων

Το 1951 η Λιζ Τέιλορ παίρνει το πρώτο διαζύγιό...

Συντάξεις: Σχέδιο επιστροφής αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Τα ποσά αυτά διεκδικούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αλλά και οι κληρονόμοι τους.Ενα σχέδιο επιστροφής των αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους προσανατολίζεται το...

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο και την ισοπαλία του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο, συνεχίζεται σήμερα η 20η αγωνιστική της Super...

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού για λογαριασμό του «επιτιθέμενου κράτους» είναι ανάμεσα στους στόχους των κυρώσεων ...