Η Τουρκία πραγματοποιεί προπαρασκευαστικές εργασίες για τον «κόμβο αερίου» που της πρότεινε ο ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters).
«Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό»
«Το έργο του φυσικού αερίου δεν τελειώνει μόνο με την αξιοποίηση κοιτασμάτων στη Μαύρη και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Οπως γνωρίζετε, ο αξιότιμος κ. Πούτιν πρότεινε να δημιουργήσουμε έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία για τη διανομή του στην Ευρώπη. Τώρα προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», είπε ο Ερντογάν σε συνάντηση με νέους στην πόλη Σανλιούρφα, όπως γράφει το echedoros-a.gr, επικαλούμενο τη ρωσική Vzglyad.
Δείτε ακόμα – Πώς διαμορφώνεται η νέα ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο – Ο εκνευρισμός της Αγκυρας
H Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου τους πρώτους μήνες του 2023, προσθέτει η ρωσική ιστοσελίδα.
Μύθοι και πραγματικότητα
Σύμφωνα με τον ot.gr, ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε κέντρο που θα διακινεί το ρωσικό αέριο, παρουσιάζοντάς το ουσιαστικά ως τουρκικό. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη στρατηγική της θέση.
«Κατά την τελευταία μας συνάντηση, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν γύρω απ’ αυτό το θέμα. Θα δημιουργήσουμε έναν κόμβο εδώ, με τουρκικό αέριο που θα έρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε στις 19 Οκτωβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος σ’ ένα ακόμη φιλόδοξο σχέδιό του.
Η δήλωση αυτή έγινε σε μία στιγμή που οι «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή ώστε να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα για το φυσικό αέριο.
Στα παλαιότερα των υποδημάτων του
Αλλά και την ίδια ημέρα που ολοκλήρωνε την επίσκεψή της στην Αγκυρα η Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, η οποία χειρίζεται για τις ΗΠΑ το ζήτημα της καταπολέμησης της χρηματοδότησης τρομοκρατών και εγκληματιών, με στόχο να πείσει τα στελέχη της κυβέρνησης και των αρχών της Τουρκίας πόσο σημαντική είναι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας – συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.
Ο Ερντογάν, λοιπόν, έδειξε να γράφει – για μια ακόμη φορά – Ευρωπαίους και Αμερικανούς στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Και ταυτόχρονα, φανέρωσε μια ακόμη πτυχή της πολύπλευρης συνεργασίας του με τη Ρωσία και τον Πούτιν, που αρχίζει πλέον να αποκτά στρατηγικά χαρακτηριστικά.
Δείτε περισσότερα – Τουρκία: Το σχέδιο Ερντογάν για το ρωσικό αέριο