Φούρνοι: «Βροχή» τα λουκέτα – Έκλεισαν 260 αρτοποιεία από την αρχή του χρόνου


Η εκτίναξη του πληθωρισμού της ενέργειας, τα συσσωρευμένα χρέη, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και η μείωση της κατανάλωσης αυξάνουν τα «λουκέτα» στους φούρνους, με τους αρτοποιούς να μην βγάζουν ούτε το δικό τους… ψωμί.

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο περισσότερα από 50 αρτοποιεία κατέβασαν ρολά, αυξάνοντας τον αριθμό των «λουκέτων» στα 260 εντός του 2022, όπως λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

Διαβάστε επίσης: Εφορία – «Βροχή» τα «ραβασάκια» για παλιές φορο-υποθέσεις

Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος έκανε λόγο για 204 αρτοποιεία τα οποία έκλεισαν οριστικά για οικονομικούς λόγους, λόγω συνταξιοδότησης ή λόγω μη διάδοχης κατάστασης, την ώρα που το 15% των αρτοποιών (σ.σ. 2.160 επί συνόλου 14.400 φούρνων που δραστηριοποιούνται στη χώρα) συσσωρεύουν ζημιές.

Τους «καίει» το ενεργειακό κόστος

Ο βασικός λόγος και για τις νέες αναστολές λειτουργίας των αρτοποιείων είναι το λειτουργικό κόστος που έχει διπλασιαστεί, με βασικότερο συντελεστή το κόστος ενέργειας.

crossorigin="anonymous">

Ειδικότερα, ο κ. Μούσιος επισημαίνει στον ΟΤ ότι κάποιοι πάροχοι ενέργειας δεν έχουν πιστώσει στα αρτοποιεία τα αναδρομικά για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια. Κι αυτό γιατί, όπως τους λένε, ούτε και εκείνοι (σ.σ. οι πάροχοι) έχουν εισπράξει τα σχετικά κονδύλια από το κράτος, προκειμένου να τα αποδώσουν στους δικαιούχους.

Μάλιστα δεν πρόκειται για τις «επιστροφές» ενός ή δύο μηνών, αλλά για όλο το χρονικό διάστημα από την αρχή του έτους έως σήμερα, σημειώνει ο κ. Μούσιος.

Για κάθε μικρή επιχείρηση αρτοποιίας το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 5 με 8 χιλιάδες ευρώ. Όταν αυτά τα χρήματα λείπουν από το ταμείο ενώ οι τιμές για ζάχαρη, βούτυρα, τυροκομικά και λάδια «τρέχουν» (η τιμή στο αλεύρι έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα και δεν ανεβαίνει πλέον), οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν ζημιές, επισημαίνει.

Ο χάρτης των «λουκέτων»Ροή Ειδήσεων

Δημόσια στήριξη Βενιζέλου στον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών

Τους χειρισμούς του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου,...

Νότια Κορέα: Εννέα αγνοούμενοι σε ναυάγιο αλιευτικού

Το πλοίο των 24 τόνων ανατράπηκε στα ύδατα...

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Τα «φώτα» στην Τούμπα

Το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και...

Qatargate: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa...

Δημόσια στήριξη Βενιζέλου στον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών

Τους χειρισμούς του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος βάλλεται από την κυβέρνηση για τα στοιχεία που παρέσχε σχετικά με την κρατική...

Νότια Κορέα: Εννέα αγνοούμενοι σε ναυάγιο αλιευτικού

Το πλοίο των 24 τόνων ανατράπηκε στα ύδατα ανοικτά της κομητείας Σινάν, στην επαρχία της Νότιας Τζεόλα, αργά την περασμένη νύκτα, σύμφωνα με...

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Τα «φώτα» στην Τούμπα

Το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στη Τούμπα, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής της Super League.Ντέρμπι αποδείξεων...