Εσπεριδοειδή: Κίνδυνος εξάπλωσης του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη – Τρόποι διασποράς


Σε δείγματα βλαστών εσπεριδοειδών στην Αχαΐα εντοπίστηκε, μετά από εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η παρουσία του ενωσιακού επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη.

Το είδος Aleurocanthus spiniferus (μαύρος ακανθώδης αλευρώδης των εσπεριδοειδών) αποτελεί εχθρό  καραντίνας με κύριο ξενιστή τα εσπεριδοειδή, κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και έχει εξαπλωθεί σε τροπικές και υποτροπικές χώρες  της Ασίας, καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Διαβάστε επίσης: Αιτωλοακαρνανία: Εμφανίστηκε ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης

Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε στην Ιταλία 2008, την Κροατία 2012 και το Μαυροβούνιο 2013. Στην  Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά Κέρκυρα (2016) σε εσπεριδοειδή, αμπέλια και τριανταφυλλιές και στη  συνέχεια σε Ηγουμενίτσα (2017), Άρτα (2019) και πάλι στην Άρτα το (2021) και την Αιτωλοακαρνανία  (2021) σε εσπεριδοειδή και αμπέλι, ενώ πρόσφατα βρέθηκε στην Αχαΐα σε βλαστούς εσπεριδοειδών.  Πρόκειται για έναν εχθρό με μεγάλο εύρος ξενιστών ο οποίος προκαλεί μείωση και υποβάθμιση  της παραγωγής των εσπεριδοειδών, καταστροφή του νεαρού φυλλώματος και τελικά εξασθένιση των  δένδρων. Έχουν αναφερθεί προσβολές σε εσπεριδοειδή, αμπέλι, τριανταφυλλιές, αχλαδιές, καλλωπιστικά  δέντρα και θάμνους, τροπικά δέντρα, αλλά και μηλιές και ροδακινιές.

Συμπτώματα

Το έντομο δημιουργεί πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα ενήλικα  άτομα διαβιούν στις ίδιες θέσεις και σε περίπτωση που ενοχληθούν κινούνται έντονα πετώντας. Αποτέλεσμα  της προσβολής είναι ο σχηματισμός κηλίδων μελιτωμάτων που στην συνέχεια αναπτύσσεται έντονη καπνιά.  Οι νεαρές προνύμφες είναι μαύρου χρώματος, πεπλατυσμένες, φέρουν 6 πόδια και περιφερειακά 2 επιμήκη και αρκετά μικρότερου μήκους ακανθώδη νημάτια. Κινούνται ενεργά στα σκιαζόμενα μέρη του φυλλώματος  Μετά από τις εκδύσεις τους, εμφανίζονται τα πτερωτά ενήλικα τα οποία παραμένουν σε κατάσταση ηρεμίας.  Ο γενικός χρωματισμός των πτερύγων των ενηλίκων είναι ένα μεταλλικό γκρι-μπλέ χρώμα µε ανοιχτόχρωμα  σημάδια.  Η διασπορά των εντόμων σε μεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται µε την διακίνηση  προσβεβλημένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβλημένων τμημάτων  φυτών, στα οποία υπάρχουν αυγά ή και προνύμφες των εντόμων.  Επισημαίνεται ότι για τον εχθρό αυτό ΔΕΝ υπάρχουν αποτελεσματικοί φυσικοί εχθροί ενώ η  καταπολέμησή του με τα κλασσικά εντομοκτόνα κρίνεται δύσκολη.

Τρόποι μετακίνησης και διασποράς

crossorigin="anonymous">

Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου και μόνο  όταν ενοχληθούν.

Η διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρποί) είτε με την  προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία, οχήματα.

Μέτρα αντιμετώπισης:

  • Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
  • Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς με φύλλα ή ποδίσκους από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
  • Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
  • Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση  ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (Δ.Α.Ο.Κ. και Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε.) σε  περίπτωση εντοπισμού τους.  Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να διαδοθεί ο εχθρός και στην Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ παρακαλούμε όπως  αποφεύγεται οποιαδήποτε μεταφορά φυτών, κυρίως εσπεριδοειδών και αμπέλου χωρίς  φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (υποχρεωτικό έγγραφο κατά τη διακίνηση φυτών προς φύτευση).


Ροή Ειδήσεων

Kαλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος για τη δολοφονία του «Αμερικάνου»

«Μου πουλούσε χαλασμένη κοκαΐνη» ισχυρίστηκε  ...

Ο Κασεμίρο έστειλε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους 16 του Κυπέλλου Αγγλίας (3-1)

Θέση στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας έκλεισε η...

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο στην πόλη Ισφαχάν

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση,...

Kαλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος για τη δολοφονία του «Αμερικάνου»

«Μου πουλούσε χαλασμένη κοκαΐνη» ισχυρίστηκε  Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του,...

Ο Κασεμίρο έστειλε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους 16 του Κυπέλλου Αγγλίας (3-1)

Θέση στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας έκλεισε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ομάδα του Έρικ Τεν Χάαγκ τα βρήκε σκούρα για ένα ημίχρονο κόντρα...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Οι λόγοι της απογείωσής του στην Ελλάδα – Οκτώ στους 10 Έλληνες στο διαδίκτυο

Το περασμένο έτος αποτέλεσε μία χρονιά σταθμό για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η τριετής πίεση για...