Μια εξαιρετικά παραγωγική περιοχή για την πατρίδα μας με σημαντικές και ουσιαστικές καλλιέργειες που συμβάλλουν στο παραγωγικό εισόδημα των Ελλήνων και της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε τον Έβρο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος.
Παράλληλα, ο κ. Στύλιος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, έκανε εκτενή αναφορά στα όσα περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027, το οποίο εγκρίθηκε προ ημερών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαβάστε επίσης: Στύλιος: Στόχος η παραγωγή ασφαλέστερων, θρεπτικών και βιολογικών τροφίμων
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ΚΑΠ είναι το βασικό όπλο και χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της χώρας για τη δημιουργία «ενός πράσινου, ψηφιακού, ανθεκτικού και καινοτόμου πρωτογενούς τομέα». Ένας σχεδιασμός για την πραγμάτωση του οποίου είναι διαθέσιμα μέσω της νέας ΚΑΠ 19,3 δισ. ευρώ, καθώς και περίπου 2 δισ. ευρώ για αναπτυξιακούς σκοπούς από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το εν λόγω ποσό «θα μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημα των παραγωγών αλλά παράλληλα να ακολουθήσει τις στρατηγικές μας που είναι η Πράσινη Συμφωνία 2020-2030 με τη στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο και η στρατηγική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα υλοποιημένα προγράμματα των νέων αγροτών που τέθηκαν σε εφαρμογή είπε ότι «14.000 νέοι στην Ελλάδα έλαβαν ο καθένας από 35-40 χιλ. ευρώ, με 1.210 από αυτούς να βρίσκονται στη Θράκη και 360 στον Έβρο», σημειλώνοντας ότι για την ενίσχυση των υποδομών του πρωτογενούς τομέα εξάλλου εγκρίθηκαν 106 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία σε όλη τη χώρα, με 6.5 εκατ. ευρώ για τη Θράκη και τέσσερα έργα 2 εκατ. ευρώ στον Έβρο.
Σε ότι αφορά τη στήριξη των παραγωγών από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι έχουν δοθεί 1 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 400 εκ. ευρώ έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ για ζημίες που έχουν υποστεί και τα υπόλοιπα ως ενίσχυση στους παραγωγούς μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και από τα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να στηρίξουν το εισόδημα των καλλιεργητών λόγω της κρίσης.
Επανέλαβε δε, ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν 60 εκ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών για τα λιπάσματα, 89 εκ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.