Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις – Η ελληνική πρόταση


Ύστατες προσπάθειες καταβάλλουν οι 27 υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας στον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου με την επιβολή πλαφόν. Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ενώ ζητούμενο αποτελεί ο συμβιβασμός για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Πάντως, όπως προκύπτει ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας πραγματοποιεί συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή τομή, ενώ σε χθεσινό δείπνο παρουσίασε την ελληνική πρόταση, με την οποία φαίνεται να συμφωνούν αρκετοί ομόλογοί του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από χθες το βράδυ ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα με σκοπό την εξεύρεση Συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας κρατών- μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών.

Διαβάστε επίσης: Στον «αέρα» η συμφωνία για το πλαφόν στο αέριο – «Τείχος» από Γερμανία και Ολλανδία

Το δείπνο

Χθες στις 8 ώρα Βρυξελλών ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης την Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν.

Δυο ώρες αργότερα (10 μμ ώρα Βρυξελλών), ο κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε την συνάντηση των 10 μμ της προηγουμένης, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση. Ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ελληνική πρόταση

Στο χθεσινό δείπνο των υπουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκτός του Έλληνα Υπουργού Κώστα Σκρέκα μετείχαν και οι Υπουργοί της Κροατίας, Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu. Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUȘOI, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Maia DE LA BAUME και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla HOTIC-VERHULST.

Οι δώδεκα υπουργοί που μετείχαν στην ολονύκτια διαβούλευση την οποία συγκάλεσε ο κ. Σκρέκας ήταν οι Υπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας.

Τα τρία σημεία που προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και τελικά συμφωνήθηκαν από όσους συμμετείχαν είναι
1. ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
2. το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και
3. να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.

Οι διαφορές

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που επιμένουν για τον καθορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο TTF σε χαμηλότερο ύψος από τα 275 ευρώ/MWh που προτείνει η Κομισιόν.

Ωστόσο οι προσπάθειες της χώρας μας και συνολικά 15 κρατών – μελών βρίσκουν τείχος απέναντι στην επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Οι χώρες που εκπροσωπούν το Βερολίνο και το Άμστερνταμ στοιχίζονται πίσω από την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στου υπουργούς Ενέργειας, το θέμα παραπέμπεται στους αρχηγούς των 27 κρατών μελών που συνεδριάζουν στις 15 Δεκεμβρίου. Αν εκεί επιτευχθεί συμφωνία υπάρχει προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.

Σκρέκας για πλαφόν: «Θα κριθούμε από τις αποφάσεις μας»

Την ανάγκη της συμφωνίας των 27 υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επεσήμανε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο δήλωσε: «Ο χρόνος για διαβούλευση έληξε. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι σε αγωνία και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν. Η Ευρώπη κάνει αχρείαστες συζητήσεις. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες. Πρέπει να συμφωνήσουμε για τον μηχανισμό διόρθωσης και για την παροχή αλληλεγγύης. Είναι ιστορικές στιγμές και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όλοι μας θα κριθούμε».

Διαβάστε επίσης: Ύστατες διαπραγματεύσεις για το πλαφόν στο αέριο – Καθυστερεί η έναρξη του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Σκρέκας πριν την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. φανερώνοντας ουσιαστικά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι 27 για την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής πλαφόν.

Πηγή: OT.GR



Ροή Ειδήσεων

Η Βηρυτός εξετάζει την αμερικανική πρόταση εκεχειρίας – Τι προβλέπει

Η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα συζητήσεων ενώ η συμφωνία προβλέπει έναν οδικό χάρτη προς μια εκεχειρία και την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ...

«Nιώθεις τα 5G στο σώμα…»: Η απόλυτη εμπειρία μιας πτήσης πάνω από το Αιγαίο με Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας

Το γαλλικό δημιούργημα δεν στερείται δύναμης ή ευελιξίας αφού μπορεί να «σκαρφαλώνει» στον ουρανό με ταχύτητα κάπου 285μ/δευτερόλεπτο ...

Χακάν Φιντάν: Στο Αιγαίο δεν έχουμε μόνο ένα πρόβλημα

Ο κ. Φιντάν ανέφερε: «Υπάρχει η στρατιωτικοποίηση των νησιών, οι σχηματισμοί που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος...