Σε νέα αύξηση των επιτοκίων, αυτή τη φορά κατά 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» με πολλαπλάσιο ρυθμό από το στόχο του 2%. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια της FED διαμορφώνεται πλέον στο εύρος από 4,25% έως 4,50% και είναι το υψηλότερο από το 2007.
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ και τα υπόλοιπα μέλη της έδωσαν επίσης σήμα ότι θα συνεχίσουν με αυξήσεις το 2023, έστω και με πιο μειωμένο ρυθμό, ώστε να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών.
Διαβάστε επίσης: Χρειάζεται να αυξηθεί η ανεργία για να πέσει ο πληθωρισμός;
Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων αναμένει ότι θα χρειαστούν «συνεχιζόμενες αυξήσεις» προκειμένου να επιτευχθεί νομισματική πολιτική «που θα είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Πλέον οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια αναμένεται να χρειαστεί να αυξηθούν έως το 5,1 έως το 5,1% -από 4,5% σήμερα μετά τη νέα αύξηση- πριν να μπει φρένο στην πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.
Για το λόγο αυτό η FED προβλέπει ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις και το 2023 και εκτιμά ότι δεν αναμένονται οποιεσδήποτε μειώσεις στο κόστος δανεισμού πριν από το 2024.
Η νέα αύξηση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, όταν η FED είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε κάθε μια από αυτές. Στο φρένο που πατά η FED όσον αφορά την ένταση των αυξήσεων συμβάλλουν τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον –υψηλό πάντως- πληθωρισμό και ο φόβος ότι οι μεγάλες συνεχείς αυξήσεις μπορεί να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ.
Αυξάνοντας συνεχώς το κόστος δανεισμού η Federal Reserve αναμένει να μειώσει τη ζήτηση για ακριβά είδη, όπως σπίτια και αυτοκίνητα, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της οικονομίας και μετριάζοντας τις πιέσεις που ωθούν προς τα πάνω τις τιμές.
Οι αξιωματούχοι της FED είχαν αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στις 2 Νοεμβρίου, από σχεδόν μηδέν που ήταν στις αρχές Μαρτίου. Η τράπεζα είχε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης από το 1994. Είχε πραγματοποιήσει τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις αυτού του μεγέθους από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο.
Εδώ και λίγες ημέρες ο Τζερόμ Πάουελ είχε δώσει σήμα ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να κινείται λιγότερο επιθετικά για να δει πώς θα εξελιχθούν οι κινήσεις των τιμών στην οικονομία.
Ο παράγοντας πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση από το ετήσιο ράλι τιμών 7,7% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα πιο νέα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Αυτός ήταν ο πιο χαμηλός ρυθμός αύξησης εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και χαμηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
Ο ετήσιος δείκτης τιμών είχε κορυφωθεί στο 9,1% τον Ιούνιο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981. Ο πληθωρισμός πάντως παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, μετά από άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο. Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,0%.
Το κόστος του φυσικού αερίου μειώθηκε επίσης, όπως και οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,5%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από άνοδο 0,6% τον Οκτώβριο.
Το κόστος των τροφίμων που καταναλώνονται στο σπίτι αυξήθηκε κατά 0,5%, λόγω των ανατιμήσεων φρούτων και λαχανικών, των δημητριακών και των μη αλκοολούχων ποτών. Αλλά το κρέας, το ψάρι και τα αυγά κοστίζουν λιγότερο πλέον στις ΗΠΑ.
«Οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα βελτιώνονται, πηγαίνοντας προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιβραδύνεται πλέον στις ΗΠΑ, καθώς το κόστος της ενέργειας, των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, της ιατρικής περίθαλψης και των αεροπορικών εισιτηρίων μειώνεται.