«Πειραιάς Επιχειρείν»: Προκλήσεις και ευκαιρίες στο 1ο Συνέδριο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας με τίτλο «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2022, που διοργάνωσαν ο δήμος Πειραιά με τις τρεις δράσεις του: το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Πειραιά, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων και την Κοινότητα Γνώσης & Οικονομίας για την Γαλάζια Οικονομία και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Όπως τονίζεται, πάνω από 300 συμμετέχοντες, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως, ενημερώθηκαν για τις τάσεις, εξελίξεις και προοπτικές της επιχειρηματικότητας και της γαλάζιας οικονομίας στον Πειραιά, μέσω της παρουσίασης συμπερασμάτων μελετών που εκπονεί το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας.

Φωταγώγηση Πύργου Πειραιά: Χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία πλημμύρισαν τον Αττικό Ουρανό

Βασικοί ομιλητές ήταν κυβερνητικά στελέχη, ο περιφερειάρχης, η αντιπεριφερειαρχής πειραιά, ο δήμαρχος, οι ακαδημαϊκοί, ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της πόλης, στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει σημαντικά έργα υποδομής τοπικής και εθνικής εμβέλειας, οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία. Επίσης, παρουσιάστηκαν ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί από τις δομές του δήμου Πειραιά μέχρι σήμερα, ενώ οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής ηγεσίας, ακαδημαϊκοί και παραγωγικοί φορείς συζητήσαν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ανάπτυξης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας για τον Πειραιά του 2030.

Μώραλης: Ο δήμος Πειραιά πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης σε οτιδήποτε αφορά την ανάπτυξη της πόλης

Στην εναρκτήρια ομιλία του, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε : «Aπό το 2014, όταν και αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, σταθερή μας θέση είναι πως ο δήμος Πειραιά πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης σε οτιδήποτε αφορά στην ανάπτυξη της πόλης: τη ναυτιλία, το εμπόριο, τις ιδιωτικές επενδύσεις κ.α.  Είναι προφανές λοιπόν ότι το επιχειρείν είναι ένα μεγάλο «κομμάτι» της ανάπτυξης της πόλης μας. Η διημερίδα που διοργανώσαμε περιελάμβανε ενδιαφέρουσες θεματικές και πολύ σημαντικούς ομιλητές,  με ουσιαστικά συμπεράσματα. Τα τελευταία χρόνια υλοποιήσαμε πολλά και σημαντικά προγράμματα: το Blue Lab, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενώ έχουμε μια σταθερή συνεργασία με τα επιμελητήρια, με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία υποστηρίζει οικονομικά τις περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 80.000.000 της ΟΧΕ τα οποία μας ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής σε μια διαγωνιστική διαδικασία, τα 25.000.000 αφορούσαν την επιχειρηματικότητα, ενώ σταθερά στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, τις οποίες επιδοτήσαμε με ένα πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ άμεσης χρηματοδότησης. Έχουμε αναλάβει πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη γαλάζια οικονομία και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε στο μέλλον».

crossorigin="anonymous">

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων : «Χαιρετίζω τις πρωτοπόρες προσπάθειες του Δήμου Πειραιά που σχεδίασε και υλοποιεί πλέον συγκεκριμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τοποθετώντας τη θάλασσα στην πρώτη γραμμή για την οικονομική του ανάπτυξη. Η διοίκηση της Περιφέρειας θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο με στόχο την ενθάρρυνση και στήριξη του έργου των νέων επιστημόνων για τη στροφή προς τη γαλάζια και την κυκλική οικονομία. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά για το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων αλλά και για την Κοινότητα Γνώσης & Οικονομίας για την Γαλάζια Οικονομία. Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι νεοφυείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της οικονομίας σε ένα πιο πράσινο αλλά και πιο γαλάζιο μέλλον. Έτσι, θα βοηθήσουν την οικονομία στο να επιταχύνει τη μετάβαση της σε μια περισσότερο κυκλική προσέγγιση».

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Αττικής και αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, προς την κατεύθυνση του καλύτερου δυνατού προγραμματισμού και κατεύθυνσης των κρατικών χρηματοδοτήσεων την τελευταία τριετία. Τόνισε μάλιστα την κρισιμότητα του συντονισμού που απαιτείται για την πραγματοποίηση τόσο έργων υποδομής, όσο και έργων/δράσεων στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας.Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν...

Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Το θερμόμετρο έπεσε ως και στους –33° Κελσίου...

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της στο διεθνές στερέωμα, την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο, στην πραγματικότητα ενυποθηκεύει τη δική της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή του ...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση ζημιών άνω των 100.000 λιρών Αγγλίας, σπάζοντας παράθυρα στα κεντρικά γραφεία...