Πληθωρισμός: Ποιες χώρες «ταΐζουν» το «τέρας» και ποιες αντιστέκονται [Γράφημα]


Σε διψήφια νούμερα συνεχίζει να κυμαίνεται ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, με τις τιμές στην ενέργεια να συντηρούν τις υψηλές πτήσεις στα αγαθά και τους καταναλωτές να χάνουν διαρκώς αγοραστική δύναμη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μεγάλη μερίδα αναλυτών αναφέρει πως η ύφεση είναι αναπόφευκτη, τουλάχιστον αν δεν γίνουν αμεσα κινήσεις για αποσυμπίεση.

Νωρίτερα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ο εναρμονισμένος (συγκρίσιμος για όλες τις χώρες της ευρωζώνης), ενώ ο «εθνικός» δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στο 8,5% για τον ίδιο μήνα.

Χρειάζεται να αυξηθεί η ανεργία για να πέσει ο πληθωρισμός;

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο εναρμονισμένος δείκτης βρισκόταν στο 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Η ευρωζώνη και οι άλλες χώρες

Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε στο 10,1%, ενώ στην ΕΕ ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,5% τον Οκτώβριο.

crossorigin="anonymous">

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Ισπανία (6,7%), Γαλλία (7,1%) και Μάλτα (7,2%) και οι υψηλότερες σε Ουγγαρία (23,1%), Λετονία (21,7%), Εσθονία και Λιθουανία (21,4%).

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 16 χώρες, ενώ παρέμεινε σταθερός σε 3 και αυξήθηκε σε 8.

Τον Νοέμβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, καθώς και τις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.Ροή Ειδήσεων

Νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με τη Βίκυ Φλέσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις, συνεπεία των...

ΚΤΕΟ: Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις των υποψηφίων ελεγκτών

Ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι το αμφιθέατρο...

Dell: Καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει...

Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Βαθιά οδύνη για την καταστροφή – Θέτουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί.  ...

Νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με τη Βίκυ Φλέσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις, συνεπεία των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου  συζήτηση του Γενικού Γραμματέα της...

ΚΤΕΟ: Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις των υποψηφίων ελεγκτών

Ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι το αμφιθέατρο του κτιρίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ...