Γκεοργκίεβα: Συμφωνία της Κίνας για δημιουργία παγκόσμιας πλατφόρμας για το δημόσιο χρέος


Να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια «στρογγυλή τράπεζα» για το δημόσιο χρέος συμφώνησαν Κινέζοι αξιωματούχοι. Στις συζητήσεις το «παρών» θα δώσει ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΝΤ, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι αισθάνεται «λίγο πιο αισιόδοξη» για τις προοπτικές αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μετά τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τις κινεζικές αρχές την περασμένη εβδομάδα.

Σοκ διαρκείας για την παγκόσμια οικονομία

Η «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα είχε μια «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων» με τους Κινέζους ομολόγους της σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνσης της ελάφρυνσης του χρέους για χώρες όπως η Ζάμπια και η Σρι Λάνκα, προσθέτοντας ότι βλέπει «χώρο για μια πλατφόρμα για πιο συστηματική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα χρέους, όπου η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο».

Την Πέμπτη, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαίωση από τους Κινέζους ηγέτες για το θέμα του χρέους κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να επιταχυνθούν οι επεξεργασίες στο πλαίσιο της G20, αλλά και να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν και χώρες μεσαίου εισοδήματος.

crossorigin="anonymous">

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αυξανόμενη απογοήτευση για αυτό που θεωρούν ως κωλυσιεργία της Κίνας, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος κρατικός πιστωτής στον κόσμο, όσον αφορά την παροχή ελαφρύνσεων βάσει του πλαισίου της G20.

Η Κίνα έχει υποστηρίξει ότι οι ιδιώτες πιστωτές και οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα πρέπει να υποχρεωθούν να αποδεχθούν «κούρεμα» χρέους για να καταστεί η διαδικασία της ελάφρυνσης δίκαιη.

Ανάγκη συστημικής λύσης

Ο Κέβιν Γκάλαχερ, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δήλωσε ότι χρειάζεται σαφώς μια ευρύτερη, πιο συστημική λύση.Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Φιλοδοξία μας να μην οδηγηθούμε λόγω τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία

Αποφασιστικό μήνυμα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν...

Η Γουέστ Χαμ πέρασ στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας

Η εμπειρία της Γουέστ Χαμ έναντι της Ντέρμπι...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν...

Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των...

Δένδιας: Φιλοδοξία μας να μην οδηγηθούμε λόγω τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία

Αποφασιστικό μήνυμα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απολύτως επαρκή δυνατότητα και ότι δεν θα είμαστε μόνοι, αλλά αν χρειαστεί μπορούμε και μόνοι,...

Η Γουέστ Χαμ πέρασ στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας

Η εμπειρία της Γουέστ Χαμ έναντι της Ντέρμπι αποδείχθηκε καθοριστική και τα «σφυριά» θα συνεχίσουν στο Κύπελλο Αγγλίας, μετά το 2-0 στο «Πράιντ...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα» (dark patterns), δηλαδή παραπλανητικά μοτίβα σχεδίασης της ιστοσελίδας...