Προϋπολογισμός – Μητσοτάκης: Food Pass το επόμενο εξάμηνο – 10% ο πληθωρισμός και 10% θα καλύπτει το κράτος


«Food pass» για τα ψώνια των νοικοκυριών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, ως τον Αύγουστο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% αγορών όλων των νοικοκυριών, στα σουπερ μάρκετ, τις αλυσίδες τροφίμων, τους φούρνους, τα οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κλπ.

Ψώνια με ψηφιακή κάρτα

Εξηγώντας το μέτρο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «10% ο πληθωρισμός, 10% καλυπτει το κράτος». Τόνισε ότι το μηνιαίο όριο για τις αγορές θα είναι 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άτομο. Θα φτάνει ως τα 1000 ευρώ αγορών. Όπως ανέφερε η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή του fuel pass. Δηλαδή θα γίνει με ψηφιακή κάρτα, ένα food pass. Ενώ όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα λάβει το 80% της επιδότησης.

Οι δικαιούχοι του μέτρου θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 24000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με προσαύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα καλύπτει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το 85% των νοικοκυριών, δηλαδή 8.4 εκατομμύρια πολίτες.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων (600 εκατομμύρια ευρώ). Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κόμμα της γκρίνιας

Κόμμα της γκρίνιας και της διαμαρτυρίας χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές τώρα. «Κύριε Τσίπρα ιλήσατε 65 λεπτά για το παρελθόν και για το μέλλον μιλήσατε τρία λεπτά. Είσαστε, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος».

crossorigin="anonymous">

Η ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού έχει ξεχωριστή βαρύτητα πρόσθεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 εξίσου δυναμικό και ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας τον κύκλο μιας νέας Ελλάδας με γεναίες μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες διεθνών κρίσεων. Ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και χωρίς ενισχυμένη εποπτεία, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup θα εισρεύσσει ζεστό χρήμα στα δημοσια ταμεία και ελαφρύνουν το χρέος κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σαφής απόδειξη προόδου της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Το 2022 ανάπτυξη διπλάσια του ευρωπαϊκο που μέσου όρου.

Γυρίζουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους δείκτες της οικονομίας πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη καταπολεμάει και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που είναι η ανεργία. Αναφέρθηκε στη μείωσή της και συνέκρινε τα στοιχεία της πορείας της ανεργίας με την Ισπανία όπου υπάρχει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Αντίστοιχη σύγκριση έκανε ο κ. Μητσοτάκης με την Ισπανία και για τη μείωση του δημόσιου χρέους, η οποία όπως ανέφερε είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.Ροή Ειδήσεων

Κακοκαιρία «Barbara»: Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και αύριο σε χαμηλό υψόμετρο

Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους χιονοπτώσεις και...

Λακωνία: Αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πλημμύρες

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να υποβάλουν...

Το ποδόσφαιρο καταδίκασε τη… μεζούρα

Τι αποφάσισε το Δ.Σ της Super League...

Αργυρούπολη: Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο επί της Βουλιαγμένης

Πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες λίγο...

Κακοκαιρία «Barbara»: Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και αύριο σε χαμηλό υψόμετρο

Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους χιονοπτώσεις και την Πέμπτη - Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και στα βόρεια...

Λακωνία: Αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πλημμύρες

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για αποζημιώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα που πλημμύρισαν στις...

Το ποδόσφαιρο καταδίκασε τη… μεζούρα

Τι αποφάσισε το Δ.Σ της Super League – Θλιβερή μειοψηφία και μοναξιά για την ΑΕΚ και τις πρακτικές Μελισσανίδη.Περισσότερα σε λίγο…Η ανακοίνωση:To...