Πέντε ειδικότητες διοικητικών στελεχών σε μεγάλη ζήτηση το 2023


Η έλλειψη ειδικευμένων επαγγελματιών και επιστημόνων είναι ένα οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αφού σε πολλές χώρες (του Βορρά κυρίως) το μεταπολεμικό, επιδοματικό Κράτος Πρόνοιας αντέχει και πάμπολλοι νέοι προτιμούν την ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση με τις ελάχιστες δυνατές σπουδές (baccalaureat, δευτεροβάθμια δηλαδή εκπαίδευση ή διετείς, το πολύ τριετείς πανεπιστημιακές σπουδές) από την επένδυση χρόνου, κόπου και βεβαίως χρήματος σε διανοητικά και ψυχικά απαιτητικούς ακαδημαϊκούς τίτλους και περγαμηνές και σε γενικότερη μόρφωση εν γένει.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα 3 απίθανα επαγγέλματα που θα προκαλέσουν… χαμό στο μέλλον

Η εταιρεία διαχείρισης εργατικού δυναμικού Robert Walters διενήργησε έρευνα και κατέληξε στα πέντε πλέον περιζήτητα διοικητικά πόστα για τη νέα χρονιά. Πόστα που απαιτούν σπουδές και δεξιότητες που σπανίζουν στην Ευρώπη. Και που οι εργοδότες είναι διατεθειμένοι, κατά τους ειδικούς της Robert Walters, να πληρώσουν μισθούς 10% έως 20% υψηλότερους από αυτούς που κατέβαλαν το 2022, προκειμένου να επανδρώσουν.

Εντάξει, ας μην ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση στους Έλληνες εργοδότες. Στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, πιθανότατα και στη Ρουμανία, τα ευρήματα της έρευνας δεν έχουν καμία πραγματική ισχύ.

Διευθυντής λειτουργιών

Ο κάτοχος αυτής της θέσης στη διοίκηση μιας επιχείρησης διαθέτει συχνά μια εικοσαετή εμπειρία. Πρέπει να έχει διαχειριστεί στο παρελθόν ομάδες εργαζομένων και επιχειρηματικές διευθύνσεις. Υπό την ευθύνη του έχει εγκαταστάσεις που λειτουργούν με προσωπικό που κυμαίνεται από εκατό άτομα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με τα ευρωπαϊκά μεγέθη) έως αρκετές εκατοντάδες εργαζομένους σε μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για τα εργασιακά αυτά πόστα η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη για τη συνεργασία με πελάτες και προμηθευτές από το εξωτερικό. Κάτι διόλου προφανές για Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς ας πούμε, που λόγω πληθυσμιακών και γεωγραφικών μεγεθών έχουν αναπτύξει μια ψευδαίσθηση γλωσσικής και πολιτισμικής αυτάρκειας που εν τέλει τους απομονώνει στο περιθώριο του σύγχρονου «παγκόσμιου χωριού».

«Η κουλτούρα των αποτελεσμάτων, η ικανότητα να κάνετε ‘ένα βήμα πίσω’ και η περίφημη ‘εγγύτητα στο πεδίο’ είναι εγγενή προσόντα ενός διαχειριστή λειτουργιών», σημειώνουν οι ερευνητές της Robert Walters. Οι ετήσιες αποδοχές ενός πρωτοδιοριζόμενου διευθυντή λειτουργιών κυμαίνονται από 120.000 έως 140.000 ευρώ.

Υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού

Γνώση των μέσων διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ψηφιακές και παιδαγωγικές δεξιότητες, ικανότητα να δίνεις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, συναισθηματική νοημοσύνη… Είναι μερικά από τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας προσωπάρχης. Και επιπλέον μια εμπειρία περίπου δέκα ετών, που απαιτούν οι Ευρωπαίοι εργοδότες για μια πρόσληψη στο πόστο αυτό.

Την σχεδόν τριετία της πανδημίας και των αποκλεισμών, τα στελέχη των τμημάτων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HR) εργάζονταν κατά κύριο λόγο διαδικτυακά και εξ αποστάσεως στα επιτελεία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η αμοιβή των HRBP (Human Resources Business Partners) ήταν κατά μέσον όρο 70.000 ευρώ ετησίως το 2022. Το 2023 θα μπορούν να διεκδικήσουν αυξήσεις της τάξεως του 15% από τους εργοδότες τους. Ή ακόμη και 20% σε περίπτωση που αναζητήσουν αλλού δουλειά.

Διευθυντής ελέγχου βιομηχανικής διαχείρισης

Εν προκειμένω απαιτείται ελάχιστη εμπειρία επτά ετών για τα καθήκοντα του διευθυντή ελέγχου βιομηχανικής διαχείρισης, ενός αξιώματος που βασίζεται επίσης στην τέλεια γνώση των πληροφορικών συστημάτων. Αν σκεφθεί κανείς δηλαδή ότι ένας Ευρωπαίος τελειώνει μια ανώτατη σχολή τετραετούς φοίτησης στα 22 χρόνια του και κάνει ένα χρόνο MBA, έπειτα από επτά χρόνια υπαλληλικής εμπειρίας, στα 30 έτη του βίου του, διεκδικεί μια θέση διευθυντή ελέγχου βιομηχανικής διαχείρισης (σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία οι άρρενες δεν έχουν υποχρέωση στρατιωτικής θητείας εξάλλου).

Καθώς οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο «διεθνείς» (ας πούμε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί δεν θα αναστρέψουν πλήρως την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και του εμπορίου), η ικανότητα επικοινωνίας, σύναψης συμφωνιών και εξεύρεσης νέων συνεργασιών σε άλλα γεωγραφικά πλάτη και μήκη του πλανήτη έχουν πρωταρχική σημασία για ένα επιχειρηματικό στέλεχος.

Το 2023 οι αποδοχές ενός διευθυντή ελέγχου βιομηχανικής διαχείρισης μπορεί να ξεπεράσουν τις

105.000 ευρώ από περίπου 85.000 με 90.000 ευρώ που κυμαίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Σε αυτή τη θέση η ικανότητα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας είναι απαραίτητη. «Η διαχείριση ροής έχει γίνει πολύπλοκη και απαιτεί οργανωτική, ψηφιακή και στρατηγική διαχείριση», παρατηρούν οι ειδικοί.

Με δεκαπέντε χρόνια εμπειρίας (μιλάμε για 40άρηδες, αν πρόκειται για Ευρωπαίους) είναι δυνατή η οικοδόμηση ενός επαγγελματικού προφίλ ώστε να διεκδικήσει κανείς διοικητικές θέσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε περιφερειακό ή σε παγκόσμιο πεδίο. Και να αναλάβει βεβαίως καθήκοντα με υψηλή λειτουργική ευθύνη.

Ανάλογα με τα εκάστοτε πεδία εφαρμογής, απαιτείται να διαχειρίζεται κανείς και να κατευθύνει από 20 έως 200 υπαλλήλους. Οι προσδοκίες μισθού για τους έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου κυμαίνονται περί τις 150.000 ευρώ ετησίως.

Οικονομικός διευθυντής

Εκτός από τα άπταιστα αγγλικά, μεταξύ των απαιτούμενων δεξιοτήτων για έναν οικονομικό διευθυντή περιλαμβάνονται η εμπειρία στους εξωτερικούς οικονομικούς ελέγχους, οι λογιστικές γνώσεις και η γνώση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS).

Η δύναμη του χαρακτήρα του κάθε στελέχους, η αυτοπεποίθηση που διαθέτει, το πνεύμα σύνθεσης και ανάλυσης ή ακόμα οι δεξιότητες στις διαπροσωπικές σχέσεις και επαφές που τον διακρίνουν, συμβάλλουν για να διεκδικήσει ένας οικονομικός διευθυντής μισθό που μπορεί να εκτιναχθεί στα 150.000 ευρώ ετησίως. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αναλάβει να κατευθύνει και να συντονίζει μια ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 20 υπαλλήλους ή συνεργάτες στην επιχείρηση.

Πηγή: OT.gr



Ροή Ειδήσεων

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα...

Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός: Η εισβολή του Βιτόρια και η ομιλία στο φινάλε του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το Αγρίνιο, επικρατώντας με 2-1...

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που στα ρωσικά σημαίνει τη φουντουκιά) είναι, για την ώρα, αποθηκευμένο σε μυστική τοποθεσία ...

Τραμπ: Συνεργασία με κυβέρνηση Μπάιντεν για διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία

Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο ή...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα του φαρμάκου ανοίγει η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, κατά την οποία...