Κίνα: Τα σενάρια για την έκβαση της νέας «μάχης» με τον κορωνοϊό – Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία


Σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει να ισορροπεί, σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, η Κίνα, μετά την στροφή 180 μοιρών του Πεκίνου που, στον απόηχο του κύματος διαδηλώσεων του Νοεμβρίου, εγκατέλειψε εν μία νυκτί την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στην covid-19.

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη να πασχίζει να καλύψει γρήγορα την απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οι οποίες, μέσω της έκθεσης του πληθυσμού στον SarsCov2 και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων mRNA έναντι των τελευταίων παραλλαγών του ιού, μοιάζουν να έχουν επανέλθει σε μια νέα «κανονικότητα», που βεβαίως πόρρω απέχει από τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε πριν το 2020.

Θα καταφέρει η Κίνα να επιτύχει ένα διευρυμένο επίπεδο ανοσίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αναθερμαίνοντας παράλληλα την οικονομία της μετά από τρία χρόνια δρακόντειων περιορισμών; Ή το «άνοιγμα» της κοινωνικής ζωής θα οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου υγειονομική καταστροφή, με τον «δράκο» της – ήδη καθοδικά κινούμενης – ασιατικής οικονομίας να παραπαίει, τυλίγοντας στις φλόγες του την ήδη ταλαιπωρημένη παγκόσμια οικονομία, αποδιοργανώνοντας ξανά τις εφοδιαστικές αλυσίδες, δίνοντας νέα ώθηση στον καλπάζοντα πληθωρισμό;

Επανεκκίνηση με σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού

Λίγες εβδομάδες μετά την παρότρυνση της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα προς το Πεκίνο «να προσαρμόσει τη συνολική προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αξιολογεί τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού με γνώμονα τις δευτερογενείς επιπτώσεις που έχει στον υπόλοιπο κόσμο», η κινεζική οικονομία δείχνει αναμφίβολα να αναθερμαίνεται.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι δρόμοι της κινεζικής πρωτεύουσας σφύζουν ξανά από ζωή. Τα εστιατόρια της πόλης γεμίζουν μετά από καιρό, ενώ επανεμφανίστηκε και η διαβόητη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας, με τις καθυστερήσεις να αυξάνονται κατά 50% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα – αν και βρίσκονται ακόμα πολύ χαμηλά σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Την ίδια στιγμή όμως τα νοσοκομεία βρίσκονται σε καθεστώς «ασφυξίας» λόγω του τεράστιου αριθμού νοσηλευομένων με κορωνοϊό, κυρίως ηλικιωμένων, γιατροί καλούνται να εργαστούν ακόμα και άρρωστοι, ενώ – σύμφωνα με τους FT – καταγράφεται απότομη αύξηση της δραστηριότητας σε κρεματόρια και νεκροτομεία.

Σύμφωνα με το Observer Research Foundation που εδρεύει στο Νέο Δελχί της Ινδίας, μόνο κατά τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου 2022, σχεδόν 248 εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 18% του πληθυσμού της Κίνας) εκτιμάται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό, καθιστώντας το κύμα αυτό τη μεγαλύτερη επιδημία στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Στην κόψη του ξυραφιού

Το εν λόγω Ίδρυμα θεωρεί βέβαιο ότι το καλπάζον κύμα κορωνοϊού στην Κίνα θα πλήξει εκ νέου τις εφοδιαστικές αλυσίδες, επηρεάζοντας τη παγκόσμια οικονομία που ήδη διολισθαίνει προς την ύφεση. Άλλωστε, δεν είναι μόνο η Κίνα που «νοσεί»: Ολόκληρη η περιοχή της νότιας Ασίας βρίσκεται σε αναβρασμό, «με πλήρη οικονομική κατάρρευση στη Σρι Λάνκα, στρατιωτικό πραξικόπημα και τεράστια ανεργία στη Μιανμάρ, πληθωρισμό και αστάθεια του εγχώριου νομίσματος στο Μπαγκλαντές και την Ινδία, πολιτική αναταραχή και οικονομική έκτακτη ανάγκη στο Πακιστάν και διεύρυνση των εμπορικών ελλειμμάτων και μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στο Νεπάλ».

Και όλα αυτά την ώρα που στην Ευρώπη μαίνεται η σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ οι προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών να αντιμετωπίζουν την φρενήρη πορεία του πληθωρισμού με απανωτές αυξήσεις επιτοκίων απειλεί να βυθίσει τις ισχυρότερες οικονομίες της Δύσης στην ύφεση – και ενώσω οι ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις «ξηλώνουν» το «πουλόβερ» της παγκοσμιοποίησης.

Τις ανησυχίες για το ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που μπορεί να πυροδοτήσει η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα συμμερίζονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από πολλές χώρες του κόσμου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda ανέφερε ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του ιού στην Κίνα ασκεί καθοδική πίεση στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η Ταϊβάν χαρακτηρίζει την εξάπλωση της COVID-19 στην Κίνα ως μια μεγάλη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η οικονομία της. Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, χαρακτήρισε την στροφή 180 μοιρών του Πεκίνου όσον αφορά την πολιτική covid ως «πολύ περίπλοκο πρόβλημα».

Σε οικονομικό επίπεδο, πέραν δηλαδή της κύριας, ανθρωπιστικής παραμέτρου, το πρόβλημα είναι ότι εάν οι Κινέζοι εργαζόμενοι αρχίσουν να αρρωσταίνουν σε μεγάλους αριθμούς οι αναταραχές της παραγωγής στο «παγκόσμιο εργοστάσιο» της Ασίας θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού σε άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς η παγκόσμια οικονομία παραμένει εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα.

Ήδη, σύμφωνα με το Reuters, ο παγκόσμιος δείκτης πίεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού της Fed της Νέας Υόρκης, που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, σημείωσε άνοδο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, σε μια μέτρια αντιστροφή της τάσης χαλάρωσης των παγκόσμιων πιέσεων στην προσφορά που παρατηρήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει βεβαίως να προστεθεί το απευκταίο σενάριο, που όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί, η γρήγορη κυκλοφορία του ιού να οδηγήσει σε μια νέα, πιο επικίνδυνη ή πιο μολυσματική παραλλαγή, γυρίζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τους δείκτες στην πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας πολλούς μήνες πίσω.

Το καλό σενάριο

Βεβαίως, δεν είναι όλες οι προοπτικές αρνητικές. Όπως μεταδίδει το Reuters, αν η Κίνα καταφέρει να τιθασεύσει γρήγορα το νέο κύμα κορωνοϊού χωρίς να καταφύγει ξανά σε περιοριστικά μέτρα, η επιτυχία του Πεκίνου θα μειώσει τον κίνδυνο νέων διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στέλνοντας το μήνυμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της G7 ότι οι αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχουν προβεί οι κεντρικές τους τράπεζες θα καταφέρουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, και οι όποιες υφεσιακές παρενέργειες θα είναι ρηχές και βραχύβιες.

«Αν κοιτάξετε μπροστά έξι μήνες (…) θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η Κίνα, όπως και όλοι οι άλλοι, θα ζει με την Covid-19», δήλωσε στο Reuters ο Mike Gallagher, διευθυντής ερευνών της Continuum Economics. «Το μεγάλο στρατηγικό παιχνίδι είναι προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας (της οικονομίας). Απλά θα είναι πολύ ανώμαλο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings, Brian Coulton, δήλωσε ότι αναμένει πως η αύξηση των λοιμώξεων θα προκαλέσει αρχικά διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα στις αρχές του επόμενου έτους επειδή εργαζόμενοι θα απουσιάζουν από τη δουλειά τους λόγω ασθένειας, ενώ άλλοι θα λαμβάνουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη ανάκαμψη της δραστηριότητας από τα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει το Al Jazeera, η ανάκαμψη της κινεζικής καταναλωτικής ζήτησης θα δώσει ώθηση σε σημαντικούς εξαγωγείς όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη, ενώ ο τερματισμός των περιορισμών προσφέρει ανακούφιση σε εταιρείες – κολοσσούς όπως η Apple και η Tesla, των οποίων η παραγωγή διεκόπη επανειλημμένα λόγω της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην covid-19.

Έπειτα, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία έχει προ πολλού ανοίξει ξανά και έχει αρχίσει να παράγει αγαθά, σημαίνει ότι οι όποιες επιπλοκές στον εφοδιασμό λόγω της Κίνας αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο έντονες όσο ήταν πέρυσι.

Είναι ενδεικτικό ότι, εξηγώντας την προηγούμενη εβδομάδα τους λόγους για την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της, στην κατηγορία «αξιολόγηση κινδύνου» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρθηκε σε διάφορες απειλές για τις προοπτικές της περιοχής, ξεκινώντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως η μάχη της Κίνας με τον κορωνοϊό δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτές.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξη της Κίνας θα «κλειδώσει» στο 2,7% φέτος ενώ θα φτάσει στο 4,3% το 2023, λίγο πιο χαμηλά από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για 2,8% και 4,5% αντίστοιχα.

Γιώργος Μουρμούρης

Πηγή: ot.gr 



Ροή Ειδήσεων

Νο 2 ισχυρός άνδρας του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, δύο νέες ανεξαρτητοποιήσεις, χορεύουν οι ελληνικής κοπής τραμπιστές με τον γκέι, πατέρα παιδιών με παρένθετη μητέρα...

Το ρίσκο Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Παύλος Πολάκη ήρθε δεύτερος με μικρή διαφορά, και ανακηρύσσεται σε...

Συρία: Δεκαπέντε Σύροι προσκείμενοι στην Τουρκία νεκροί σε μάχες με δυνάμεις των Κούρδων

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στη βόρεια Συρία, οι συγκρούσεις έγιναν κοντά στην πόλη Αλ Μπαμπ, όπου οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως...