Πουλερικά: ​​Ανακάμπτει η παραγωγή στην ΕΕ


Μετά τη μείωση που σημειώθηκε το 2022, εν μέσω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών, η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει έως το 2032  (αύξηση κατά 0,2 % ετησίως), αν και με βραδύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.

Σύμφωνα με τις προοπτικές για την δεκαετία 2022-2032, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της γρίπης των πτηνών εκτείνεται καθόλη την διάρκεια του χρόνου αντί να είναι ένα εποχιακό γεγονός, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στα συστήματα παραγωγής ελεύθερης βοσκής στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της κατανάλωσης πουλερικών στην ΕΕ θα επιβραδυνθεί από 1,9 % ετησίως το 2012-2022 σε 0,2 % την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μεταφράζεται σε αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης από 23,4 κιλά σε 24,1 κιλά (+3 % την επόμενη δεκαετία).

Ανακάμπτει το εμπόριο

Συνθήκες πρόκλησης για τις εξαγωγές πουλερικών στην ΕΕ δημιούργησαν τα κρούσματα του κοροναϊού, οι εστίες γρίπης των πτηνών και οι  υψηλές εγχώριες τιμές.

crossorigin="anonymous">

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται μέχρι το 2032, οι εξαγωγές θα ανακάμψουν αργά κατά 0,8 % ετησίως, φθάνοντας σε επίπεδο 2,4 εκατομμυρίων τόνων, ιδίως χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση από την Υποσαχάρια Αφρική, τις Φιλιππίνες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, μετά την άνοδο το 2022, η τιμή των πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε περίπου 2.000 ευρώ/τόνο έως το 2032, πάνω από το επίπεδο τιμών πριν από τη νόσο κοροναϊού, κυρίως χάρη στη διαρκή ζήτηση στην ΕΕ.Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν...

Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Το θερμόμετρο έπεσε ως και στους –33° Κελσίου...

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της στο διεθνές στερέωμα, την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο, στην πραγματικότητα ενυποθηκεύει τη δική της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή του ...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση ζημιών άνω των 100.000 λιρών Αγγλίας, σπάζοντας παράθυρα στα κεντρικά γραφεία...