ΕΚΤ: Αναμένονται ισχυρές αυξήσεις μισθών


Στα μέσα Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει περί της αύξησης των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Στην προηγούμενη της συνεδρίαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησής από τις 75 μονάδες βάσης στις 50 μονάδες βάσης.

Πέρα όμως από την πολιτική των επιτοκίων και την τιθάσευση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η αύξηση των μισθών πρόκειται να είναι ανοδική για τα επόμενα τρίμηνα, ενισχύοντας την υπόθεση για νέα αύξηση των επιτοκίων.

Τι δείχνει η μελέτη των μισθολογικών εξελίξεων

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Οικονομικό Δελτίο της ΕΚΤ, αναφέρεται πως έχει εκπονηθεί μία μελέτη μισθολογικών εξελίξεων  που δείχνει ότι η υποκείμενη αύξηση των αμοιβών ήταν «σχετικά μέτρια» και επί του παρόντος είναι κοντά στη μακροπρόθεσμη τάση της.

Ακόμα κι έτσι, «κοιτάζοντας τι έπεται στο μέλλον, η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα», σημειώνει εξηγώντας πως αυτή η εκτίμηση αντανακλά «τις εύρωστες αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και την ”διόρθωση” των μισθών στους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού».

crossorigin="anonymous">

Αν και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει πέσει από τα υψηλά προηγούμενων μηνών, ο δείκτης που εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο.  Δηλαδή ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 9,2%, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε  στο 5,2%. Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό θα είναι άπιαστος μέχρι το τέλος του 2025 και τα συνδικάτα να πιέζουν για γενναιόδωρα πακέτα αποζημίωσης, η ΕΚΤ πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου σειρά αυξήσεων επιτοκίων που ανέβασαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον περασμένο μήνα.

Πρόβλεψη για νέα αύξηση των επιτοκίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και όσα έχει αναφέρει κατά καιρούς η Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται ακόμα μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου για να αποφευχθούν οι αλλαγές μεταξύ μισθών και επιτοκίων.

Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη είναι απίθανο να βοηθήσει πολύ βραχυπρόθεσμα, ιδίως καθώς η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να κρατούν εργαζομένους και να τους πληρώνουν καλά.Ροή Ειδήσεων

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην...

Κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου μετά από νέα σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στην Συρία...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης – Το Καλάθι έχει πετύχει τόνισε ο Α. Γεωργιάδης

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «Δικαίωμα...

Στην Ατλάντα ο Γιακουμάκης (pic & vid)

Παίκτης της Ατλάντα Γιουνάιτεντ είναι κι επίσημα ο...

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και το εμπάργκο σε αυτό που τέθηκε σε ισχύ από τις...

Κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου μετά από νέα σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στην Συρία σήμερα γύρω στις 10 μ.μ. με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου.Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στη...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης – Το Καλάθι έχει πετύχει τόνισε ο Α. Γεωργιάδης

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές» ψηφίσθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ...