Απολύσεις: Τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας κόβουν θέσεις εργασίας λόγω διαφαινόμενης ύφεσης


του Γιώργου Μουρμούρη

Η είδηση ότι η Goldman Sachs πρόκειται να καταργήσει πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας θα επικρέμαται τις επόμενες ώρες, ως την Τετάρτη οπότε και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων υπαλλήλων του τραπεζικού κολοσσού.

Δεν αποτελεί όμως «κεραυνό εν αιθρία»: Εδώ και μήνες κορυφαίοι πολυεθνικοί κολοσσοί, κυρίως από τον τομέα της τεχνολογίας, έχουν προχωρήσει στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, μεταθέτοντας προκαταβολικά στους υπαλλήλους τους τις συνέπειες των προβλεπόμενων αναταράξεων λόγω της διαφαινόμενης ύφεσης.

Άλλωστε η εκρηκτική άνοδος του τεχνολογικού τομέα – όπως και του ηλεκτρονικού εμπορίου – κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που οδήγησε σε αθρόες προσλήψεις στους εν λόγω τομείς, έχει πλέον «ξεφουσκώσει».

Η περίπτωση της Goldman Sachs…

Στην περίπτωση της Goldman Sachs στον αριθμό των απολύσεων περιλαμβάνονται περικοπές που προγραμματίζονταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, οι βασικοί λόγοι για την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι άλλοι: Η επιβράδυνση που παρατηρείται σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, η δαπανηρή – για την τράπεζα – επιδρομή στην καταναλωτική τραπεζική, και βεβαίως οι αβέβαιες προοπτικές για τις αγορές και την οικονομία.

crossorigin="anonymous">

Όπως εξηγεί το οικονομικό πρακτορείο, οι αμοιβές από συγχωνεύσεις και άντληση κεφαλαίων για εταιρείες έχουν δεχθεί πλήγμα σε όλη τη Wall Street, ενώ η πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων έχει εξαλείψει μια άλλη πηγή μεγάλων κερδών για την Goldman.

«Αυτές τις ευρύτερες τάσεις του κλάδου επιδείνωσαν τα λάθη της τράπεζας κατά την επιδρομή της στη λιανική τραπεζική, όπου οι ζημίες συσσωρεύτηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον προβλεπόμενο. Αυτό άφησε την τράπεζα αντιμέτωπη με μια πτώση 46% στα κέρδη, σε έσοδα περίπου 48 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών», αναφέρει το Bloomberg.

…και οι Big Tech

Οι πάνω από 3.000 απολύσεις που προγραμματίζει η Goldman Sachs αποτελούν τη μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Όμως οι αριθμοί ωχριούν μπροστά στη «σφαγή» που συντελείται στον τεχνολογικό κλάδο, όπου εκτιμάται ότι το 2022 σχεδόν 1.000 εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως απέλυσαν περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους.Ροή Ειδήσεων

Εύβοια: Νεκρός μετανάστης από υποθερμία σε παραλία- Διασώθηκαν 15

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε...

Πτώση Phantom: Την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού επισκέφθηκε ο Φλώρος

Οι κύριοι Φλώρος και Μπουρόλιας πήγαν στο σπίτι...

Στεγαστικά δάνεια: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των αιτήσεων για την...

Εύβοια: Νεκρός μετανάστης από υποθερμία σε παραλία- Διασώθηκαν 15

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε σήμερα το πρωί για την ύπαρξη μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Λιμνιώνα ενώ άνδρες του...

Πτώση Phantom: Την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού επισκέφθηκε ο Φλώρος

Οι κύριοι Φλώρος και Μπουρόλιας πήγαν στο σπίτι του άτυχου υποσμηναγού για να συλλυπηθούν τα μέλη της οικογένειάς τους ...

«Θρίλερ» με Έντσο Φερνάντες – Περιμένει με ιδιωτικό τζετ στην Πορτογαλία η Τσέλσι! (pics)

Μέχρι και την τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα κρατήσει η μεταγραφική υπόθεση του Έντσο Φερνάντες με την Τσέλσι!Έτοιμη να ρίξει μια τελευταία...