Υποχρεωτικά POS παντού και σύνδεση με ταμειακές


Αντίστροφη μέτρηση για το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού» καθώς από την προσεχή άνοιξη δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.

Το 2023 αποτελεί έτος ορόσημο για την υλοποίηση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σταδιακή εφαρμογή

Το πλάνο της φορολογικής Αρχής προβλέπει ότι από την προσεχή άνοιξη θα έχει ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS και η σύνδεσή τους με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται online ο έλεγχος του ύψους και του χρόνου έκδοσης των αποδείξεων και του τρόπου πληρωμής από τον πελάτη.

Δηλαδή, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ταμειακές μηχανές και POS γίνονται ουσιαστικά ένα «σώμα» για την πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

crossorigin="anonymous">

Να σημειωθεί ότι με δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στα τέλη του 2022 καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές για δύο νέους τύπους Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ταμειακών μηχανών και POS.

Τι αλλάζει

Οι φορολογικές Αρχές θα έχουν εικόνα για το ύψος και τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη. Θα μπορούν να εντοπίζονται περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με πελάτες, αν και χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ελπίδα δίνουν οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες...

Δημόσια στήριξη Βενιζέλου στον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών

Τους χειρισμούς του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου,...

Νότια Κορέα: Εννέα αγνοούμενοι σε ναυάγιο αλιευτικού

Το πλοίο των 24 τόνων ανατράπηκε στα ύδατα...

Βόλος: Άνδρας 85 ετών βρέθηκε απανθρακωμένος στις Πινακάτες

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 85χρονος σε καλύβι έξω από τις Πινακάτες. Σύμφωνα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ελπίδα δίνουν οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενηλίκων και εξ αυτού συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Τα τελευταία χρόνια...

Δημόσια στήριξη Βενιζέλου στον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών

Τους χειρισμούς του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος βάλλεται από την κυβέρνηση για τα στοιχεία που παρέσχε σχετικά με την κρατική...