Ρωσικό πετρέλαιο: Οι G7 εξετάζουν αλλαγές στο πλαφόν


Δύο ανώτατα όρια τιμών εξετάζουν να θέσουν οι χώρες της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τα όρια των τιμών θα αφορούν, τόσο τα προϊόντα που διαπραγματεύονται σε τιμές υψηλότερες από το αργό και τα προϊόντα που πωλούνται με έκπτωση.

Από την άλλη πλευρά, σε ισχύ βρίσκεται από τις  5 Δεκεμβρίου το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο. Παράλληλα, σε ισχύ τέθηκε- από την Ε.Ε., την Ομάδα των Επτά Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου (G7) και την Αυστραλία- η επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται με πλοία, στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Τι ορίζει η απόφαση

Η απόφαση απαγορεύει στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού πετρελαίου πάνω από το πλαφόν, τα 60 δολάρια δηλαδή. Η απόφαση είχε δύο στόχους, να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας και να διασφαλίσει ότι δεν θα «εκτιναχθούν» οι τιμές.

Μάλιστα, οι περιορισμοί θεωρείται ότι έχουν επιτύχει και τους δύο στόχους. Η ΕΕ πρόκειται να επανεξετάσει το ανώτατο όριο της τιμής του αργού πετρελαίου στα μέσα Ιανουαρίου και ορισμένες χώρες ζητούν να μειωθεί κατά 5%.

Σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα

Στο μεταξύ, τον Φεβρουάριο του 2023 αναμένεται επίσης να τεθεί σε ισχύ ευρωπαϊκό εμπάργκο και όριο τιμής στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα, όπως το ντίζελ και η βενζίνη, που διαθέτει στην αγορά η Μόσχα. Οι περιορισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα το ντίζελ, τη νάφθα και το μαζούτ

crossorigin="anonymous">

Οι ακριβείς μηχανισμοί και τα επίπεδα τιμών βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των χωρών της G7 και της ΕΕ. Ωστόσο, οι περιορισμοί στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα είναι πιο περίπλοκοι στον σχεδιασμό και την εφαρμογή. Κι αυτό γιατί το ντίζελ και η κηροζίνη διαπραγματεύονται σε τιμές premium σε σύγκριση με το αργό, ενώ το μαζούτ πωλείται με έκπτωση, είπε ο αξιωματούχος. Οι τιμές είναι επίσης εξαιρετικά ασταθείς τον περασμένο χρόνο.

Μεγαλώνουν οι ελλείψεις προμηθειών σε ντίζελ

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για πιθανές ελλείψεις προμηθειών σε ντίζελ, αν και ο αξιωματούχος της G7 είπε ότι η αγορά πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να προσαρμοστεί. Το ρωσικό ντίζελ, για παράδειγμα, που πωλείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη πιθανότατα θα βρει αγοραστές στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, πιθανότατα θα είναι σε θέση να αγοράσει ντίζελ από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, που επί του παρόντος πωλούν μεγαλύτερες ποσότητες στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Κάνοντας λόγο «ανασχηματισμό του εμπορίου πέρα ​​από τον Ατλαντικό», ο αξιωματούχος είπε ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε να επιφέρει υψηλότερα έξοδα μεταφοράς, καθώς ορισμένες αποστολές θα καταλήγουν πιο μακρινούς προορισμούς.

Νέο ρεκόρ στο έλλειμμα της ΡωσίαςΡοή Ειδήσεων

Λακωνία: Αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πλημμύρες

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να υποβάλουν...

Το ποδόσφαιρο καταδίκασε τη… μεζούρα

Τι αποφάσισε το Δ.Σ της Super League...

Αργυρούπολη: Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο επί της Βουλιαγμένης

Πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες λίγο...

Τσαπανίδου: «Χάθηκε η ευκαιρία για ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα θέμα που μας ενώνει όλους»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε σήμερα ότι κάθε άλλο...

Λακωνία: Αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πλημμύρες

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για αποζημιώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα που πλημμύρισαν στις...

Το ποδόσφαιρο καταδίκασε τη… μεζούρα

Τι αποφάσισε το Δ.Σ της Super League – Θλιβερή μειοψηφία και μοναξιά για την ΑΕΚ και τις πρακτικές Μελισσανίδη.Περισσότερα σε λίγο…Η ανακοίνωση:To...

Αργυρούπολη: Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο επί της Βουλιαγμένης

Πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες λίγο μετά τις 21:00 στο εμπορικό κέντρο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης & Ιμέρας όπου...