Ευρωζώνη: Απέφυγε την ύφεση παρά την ενεργειακή κρίση


Goldman Sachs και Capital Economics καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ευρωζώνη κατάφερε να αποφύγει την ύφεση. Οι αναλυτές δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς η οικονομία κατάφερε να αντέξει στα τέλη του 2022, λόγω της μείωσης των τιμών φυσικού αερίου, αλλά και της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας μετά από την άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού.

Ως προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αυτό πρόκειται να αυξηθεί κατά 0,6% φέτος, σε σύγκριση με παλαιότερη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,1%. Ωστόσο, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ασθενής κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Νέες εξελίξεις και για τον πληθωρισμό

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, οι αναλυτές βλέπουν ταχύτερη υποχώρηση από το προβλεπόμενο, εκτιμώντας πως μέχρι το τέλος του 2023 θα υπάρξει μείωση σε επίπεδο περίπου 3,25%. Οι αναλυτές εκτίμησαν πως θα συνεχίσει η επιθετική πολιτική της ΕΚΤ αναφέροντας ότι  «Αναμένουμε επίσης να επιβραδυνθεί ο δομικός πληθωρισμός λόγω της σταθεροποίησης των τιμών των αγαθών, αλλά βλέπουμε συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας».

«Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του σταθερά υψηλού δομικού πληθωρισμού και των σχολίων από τα γεράκια, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει σημαντικά την νομισματική της πολιτική τους επόμενους μήνες».

Οι προβλέψεις της Capital Economics για τις επιχειρήσεις

Συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, η ανεργία στις χώρες του Ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε άνοδο τον Νοέμβριο.

crossorigin="anonymous">

Από την πλευρά της, η Capital Economics, επιβεβαιώνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα διατήρησε τις δυνάμεις της στο δ’ τρίμηνο του 2022, παρά το γεγονός ότι το γερμανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε με ήπιο ρυθμό στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επενδυτική ψυχολογία βελτιώθηκε αισθητά για τρίτο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας τον Ιανουάριο του 2023 στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 7μήνου. «Οι επενδυτές αισιοδοξούν για μια ηπιότερη ύφεση» τονίζει ο Πάτρικ Χάσι, διευθυντής της Sentix.

Προβλέπονται νέες αυξήσεις επιτοκίων

Από ότι όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει αυξάνοντας τα επιτόκια το επόμενο διάστημα. «Δεδομένης της ανθεκτικότητας της οικονομίας, περιμένουμε η ΕΚΤ να συσφίξει σημαντικά περισσότερο τη νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες» επισημαίνει η Goldman Sachs.Ροή Ειδήσεων

Υπερκαλύφθηκε κατά 5,7 φορές o αρχικός στόχος για το Additional Tier 1

Κατά 5,7 φορές, υπερκαλύφθηκε o αρχικός στόχος της...

Bαρθολομαίος: Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Βοσπόριος, Υπογραμματεύς...

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί...

Υπερκαλύφθηκε κατά 5,7 φορές o αρχικός στόχος για το Additional Tier 1

Κατά 5,7 φορές, υπερκαλύφθηκε o αρχικός στόχος της Alpha Bank, για το ομόλογο Additional Tier 1 ομόλογο, που άντλησε σήμερα  από τις αγορές...

Bαρθολομαίος: Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. ...

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για τους οποίους το 2021 ήταν μία καταστροφική χρονιά, με απώλεια εκατομμυρίων λόγω της ακαρπίας. Η...