Εξοικονόμηση ενέργειας: 10 τρόποι για να το πετύχετε


Δέκα έξυπνα tips για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, προτείνει η στήλη Wirecutter των New York Times.

Ενώ οι έξυπνοι λαμπτήρες, οι κεφαλές ντους χαμηλής ροής, οι έξυπνοι θερμοστάτες και άλλες συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας συμβάλλουν ελάχιστα στη μείωση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, η προσαρμογή σε ορισμένες από τις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να τους μειώσει πολύ περισσότερο, με ελάχιστο ή και καθόλου κόστος.

Ας δούμε αναλυτικά τα 10 έξυπνα κόλπα για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων:

1. Ανοίξτε και κλείστε τις κουρτίνες και τα παράθυρα

Μην αφήνετε τα παράθυρά σας ανέγγιχτα. Μια μελέτη του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 75% των καλυμμάτων παραθύρων κατοικιών παραμένουν στην ίδια θέση κάθε μέρα, αντιπροσωπεύοντας χαμένες ευκαιρίες για εξοικονόμηση της θέρμανσης του σπιτιού και αξιοποίηση της θερμότητας από τον ήλιο. Αποκτήστε τη συνήθεια να ανοίγετε τα παράθυρα το πρωί (ειδικά εκεί που λαμβάνετε άμεσο ηλιακό φως) για να αφήνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο στο σπίτι σας. Όταν έρθει το απόγευμα, κλείστε τις κουρτίνες  για να κρατήσετε τη ζέστη.

2. Αντιμετωπίστε τις ρωγμές στα παράθυρα και τις πόρτες

Η αντικατάσταση παλαιών, ραγισμένων ή ακατάλληλων παραθύρων μπορεί να βελτιώσει τη μόνωση του σπιτιού σας, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δαπανηρό και χρονοβόρο. Μια φθηνή αλλά καλή λύση θα ήταν η  τοποθέτηση  διπλωμένων πετσετών στα περβάζια των παραθύρων και στο κάτω μέρος των θυρών.

3. Διατηρήστε τα παράθυρα καθαρά

crossorigin="anonymous">

Η τακτική αφαίρεση βρωμιάς και σκόνης από τα τζάμια των παραθύρων σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να επιτρέψετε να μπει περισσότερο φως (και επομένως περισσότερη ζέστη) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Μαγειρέψτε σε συσκευές πάγκου

Αν διαθέτετε ήδη μικρότερες ηλεκτρικές συσκευές, όπως τοστιέρα, φριτέζα, ηλεκτρική χύτρα ρυζιού ή ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας, σκεφτείτε να τις χρησιμοποιήσετε για συγκεκριμένες εργασίες αντί για τον μεγαλύτερο ηλεκτρικό φούρνο ή την ηλεκτρική σας κουζίνα.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι φούρνοι πάγκου και οι φρυγανιέρες χρησιμοποιούν το ένα τρίτο έως τη μισή ενέργεια από έναν ηλεκτρικό φούρνο πλήρους μεγέθους και συνιστούν να χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων όταν είναι δυνατόν, καθώς και έναν ηλεκτρικό βραστήρα για να βράζετε νερό.

5. Χρησιμοποιήστε θερμάστρα χώρου (με σύνεση και όχι πολύ)Ροή Ειδήσεων

Πολιτική κρίση στο Περού: Το Κογκρέσο αναβάλλει την ψηφοφορία για τις πρόωρες εκλογές

Διαδηλώσεις και ταραχές συνταράσσουν τη χώρα, καθώς χιλιάδες...

Προσποιούνται δημοτικές αρχές της Χαλκίδας για να αποσπάσουν χρήματα

Ο Δήμος Χαλκιδέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία...

Δένδιας: Φιλοδοξία μας να μην οδηγηθούμε λόγω τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία

Αποφασιστικό μήνυμα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν...

Η Γουέστ Χαμ πέρασ στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας

Η εμπειρία της Γουέστ Χαμ έναντι της Ντέρμπι...

Πολιτική κρίση στο Περού: Το Κογκρέσο αναβάλλει την ψηφοφορία για τις πρόωρες εκλογές

Διαδηλώσεις και ταραχές συνταράσσουν τη χώρα, καθώς χιλιάδες πολίτες παραμένουν στους δρόμους απαιτώντας να παραιτηθεί η μεταβατική πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε. ...

Προσποιούνται δημοτικές αρχές της Χαλκίδας για να αποσπάσουν χρήματα

Ο Δήμος Χαλκιδέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή των πολιτών για περιστατικά απόπειρας απάτης. ...

Δένδιας: Φιλοδοξία μας να μην οδηγηθούμε λόγω τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία

Αποφασιστικό μήνυμα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απολύτως επαρκή δυνατότητα και ότι δεν θα είμαστε μόνοι, αλλά αν χρειαστεί μπορούμε και μόνοι,...