Κατώτατος μισθός: Οι εκλογές οδηγούν σε «πλειοδοσία αυξήσεων»


Προς τα 780 ευρώ οδεύει ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, με έναν ιδιότυπο «διαγωνισμό προσφορών» για το ύψος του να βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του επομένου έτους.

Ο Ο.Τ. στις 4 Ιανουαρίου, είχε παραθέσει τα σενάρια για την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου προσδιορίζοντας το εύρος της αύξησης από το 5,5% έως το 9,5%, με το νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται από τα 751 ευρώ (αύξηση 5,5%), έως τα 780 ευρώ (αύξηση 9,5%).

Η κυβερνητική πρόθεση για –γενναία- αύξηση των κατώτατων αποδοχών «πυροδότησε»  τη νέα «αντιπροσφορά» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβασε την προηγούμενη θέση του από τα 800 στα 880 ευρώ.

Οι διαγκωνισμοί για το ύψος του κατώτατου μισθού άρχισαν όταν η κυβέρνηση άφησε να διαφαίνεται ότι με τη νέα αύξηση -πριν τις εκλογές- ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ -όσο δηλαδή ήταν πριν τη μεγάλη μείωση που υπέστη το 2012, κατ΄ επιταγή του δεύτερου μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «πλειοδότησε» ανακοινώνοντας κατώτατο μισθό 800 ευρώ, εφόσον έλθει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

crossorigin="anonymous">

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επερχόμενη αύξηση θα είναι υψηλότερη (της αναμενόμενης) και ενδέχεται να «πλησιάσει» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσφάτως,  ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας μίλησε «για εκπλήξεις» στο ποσοστό της αύξησης, που θα διαμορφώσουν το μισθό κοντά στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης (αυτό προσδιορίζεται κοντά στα 780 ευρώ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και μιλώντας για «άμεση αύξηση στα 800 ευρώ» και επιπλέον «υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής», που σημαίνει ότι κατά το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 880 ευρώ».Ροή Ειδήσεων

Υπερκαλύφθηκε κατά 5,7 φορές o αρχικός στόχος για το Additional Tier 1

Κατά 5,7 φορές, υπερκαλύφθηκε o αρχικός στόχος της...

Bαρθολομαίος: Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Βοσπόριος, Υπογραμματεύς...

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί...

Υπερκαλύφθηκε κατά 5,7 φορές o αρχικός στόχος για το Additional Tier 1

Κατά 5,7 φορές, υπερκαλύφθηκε o αρχικός στόχος της Alpha Bank, για το ομόλογο Additional Tier 1 ομόλογο, που άντλησε σήμερα  από τις αγορές...

Bαρθολομαίος: Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. ...

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για τους οποίους το 2021 ήταν μία καταστροφική χρονιά, με απώλεια εκατομμυρίων λόγω της ακαρπίας. Η...