ΤΧΣ: Πώς θα γίνει η πώληση των μετοχών του στις τράπεζες


Στη δημοσιότητα έδωσε την Τετάρτη το απόγευμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τη Στρατηγική Αποεπένδυσης που ενέκρινε τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτήν περιλαμβάνεται το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί για την υλοποίηση της αποεπένδυσης από συμμετοχές του που έχουν τη μορφή μετοχών ή άλλων τραπεζικών τίτλων το αργότερο έως και το 2025, όπως ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, καθορίζει τις βασικές αρχές, τους τρόπους λειτουργίας και τις εναλλακτικές μεθόδους συναλλαγών που θα ακολουθήσει σε σχέση με την πώληση μετοχών που κατέχει στις συστημικές τράπεζες.

Ο λόγος γίνεται για το 40% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,3% της Eurobank.

Διαγωνιστική διαδικασία

Σύμφωνα με το ΤΧΣ, η Στρατηγική Αποεπένδυσης ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που ορίζονται στον νόμο, προωθεί τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια, και λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που αφορούν τόσο την διάθεση στην ελεύθερη αγορά (Συναλλαγή μέσω Κεφαλαιαγοράς) όσο και την πώληση σε συγκεκριμένο επενδυτή/ομάδα επενδυτών (Ιδιωτική  Συναλλαγή).

crossorigin="anonymous">

Η διοίκηση του Ταμείου θεωρεί ότι η αποεπένδυση θα προσφέρει ευρύτερα οφέλη στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντας περαιτέρω τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, συμβάλλοντας στην δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για ξένες άμεσες επενδύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα και καταδεικνύοντας στην πράξη την πρόοδο προς την επιστροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει το ΤΧΣ σε αυτή τη διαδικασία, θα εντοπίσει τις ευκαιρίες για την έναρξη και υλοποίηση καλά σχεδιασμένων συναλλαγών με τον πλέον συμφέροντα τρόπο, πάντα σε συμμόρφωση με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες και παράλληλα θα εξετάσει τυχόν προσεγγίσεις από επενδυτές και προτάσεις που ενδέχεται να υποβάλλουν οι τράπεζες.

Πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε πώληση μετοχών, το Ταμείο θα λάβει υπόψιν τις υποχρεώσεις του για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και την εξασφάλιση εύλογης αξίας των συμμετοχών του.Ροή Ειδήσεων

Dell: Καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει...

Τουρκία: Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,5 Ρίχτερ

Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Εικόνες χάους...

Ατρόμητος: «Η ΑΕΚ γνώριζε για τα δοκάρια»!

Γνώση του θέματος με τα δοκάρια είχαν...

Δίκη Άλκη Καμπανού: Καταθέσεις των φίλων του γιατη φονική επίθεση

«Αν δεν φεύγαμε, θα είχαμε την ίδια κατάληξη»...

Dell: Καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει 6.650 θέσεις απασχόλησης, αριθμό που αναλογεί σε περίπου 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς...

Τουρκία: Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,5 Ρίχτερ

Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Εικόνες χάους μετά τη νέα δόνηση - Πάνω από 1.232 είναι οι νεκροί στις δύο χώρες από...

Ατρόμητος: «Η ΑΕΚ γνώριζε για τα δοκάρια»!

Γνώση του θέματος με τα δοκάρια είχαν στην ΑΕΚ σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ατρόμητου!Στο Περιστέρι ο διαιτητής Μανούχος και η ΑΕΚ αποφάσισαν...