Κτηνοτροφία: Λιγότερο το γάλα, μειωμένα τα κοπόδια – Πώς διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού


Λιγοστά τα κοπάδια, μειωμένες παραδόσεις γάλακτος, εγκατάλειψη εκμεταλλεύσεων από τους κτηνοτρόφους είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Την ίδια στιγμή, οι αυξημένες τιμές σε αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα κρίνονται από τους κτηνοτρόφους επιβεβλημένες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, της ενέργειας αλλά και των εργατικών χεριών.

Κάθε προσπάθεια από τις γαλακτοβιομηχανίες να «ρίξουν» την τιμή παραγωγού στο γάλα, όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο, που προσπαθεί να επιβιώσει, να παραμείνει στις εκμεταλλεύσεις του και να παράγει.

Ήδη η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, αλλά και το ενεργειακό κόστος οδήγησε το 2022 σε λουκέτο κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και φάρμες γαλακτοπαραγωγής, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να ταΐσουν λιγότερο τα ζώα τους, να μειώσουν τα κοπάδια τους ή ακόμα και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

crossorigin="anonymous">

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο, μειώθηκαν τα κοπάδια αγελάδων γαλακτοπαραγωγής κατά 50%, ενώ τα αιγοπρόβατα μειώθηκαν κατά 30%.

Μειωμένες παραδόσεις

Όλα τα παραπάνω συντέλεσαν στην μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση στις μειωμένες παραδόσεις γάλακτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, οι παραδόσεις του αγελαδινού γάλακτος το πρώτο 10μηνο του 2021 ήταν στους 562.643 τόνους, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 ήταν 538.427 τόνοι.Ροή Ειδήσεων

Μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Πέρασε η τροπολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με το «παρών» ενώ ΚΚΕ,...

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην...

Κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου μετά από νέα σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στην Συρία...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης – Το Καλάθι έχει πετύχει τόνισε ο Α. Γεωργιάδης

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «Δικαίωμα...

Μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Πέρασε η τροπολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με το «παρών» ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 καταψήφισαν την τροπολογία. ...

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και το εμπάργκο σε αυτό που τέθηκε σε ισχύ από τις...

Κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου μετά από νέα σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στην Συρία σήμερα γύρω στις 10 μ.μ. με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου.Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στη...