Οι εννέα κατηγορίες προϊόντων που τράβηξαν προς τα πίσω τον πληθωρισμό


Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έτρεξε με ρυθμό 7,2% όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη, καταγράφοντας επιβράδυνση για τρίτο διαδοχικό μήνα και για πέμπτο μήνα στους τελευταίους έξι.

Με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο όταν ο δείκτης των τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε σχεδόν στο υψηλό έτους (12,1% τον Ιούνιο) στο 12%, από τον περασμένο Ιούνιο η πορεία του είναι πτωτική.

Οι εκτιμήσεις στα μέσα της περυσινής χρονιάς ότι η κορύφωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είχε συντελεσθεί, μοιάζουν να βγαίνουν αληθινές καθώς η επιβράδυνση παρατηρείται σε όλο τον κόσμο.

Οι συγκρίσεις τιμών

Μπορεί σε ετήσια βάση και σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 οι συγκρίσεις των τιμών να μην στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα, όμως μια πιο προσεκτική εξέταση για το πώς κινήθηκαν οι τιμές εν συγκρίσει με τον Νοέμβριο του 2022 δίνει μια άλλη εικόνα.

Ειδικότερα και πάντα βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σε εννέα βασικές ομάδες προϊόντων οι τιμές υποχώρησαν. Αυτές περιλαμβάνουν αφενός τα τρόφιμα με τα «Καλάθι του νοικοκυριού» να έχει μεγάλη συνεισφορά σε αυτό, αφετέρου το πετρέλαιο θέρμανσης με την επιδότηση στην αντλία της κυβέρνησης να συμβάλει στην αποκλιμάκωση αυτή. Στην τελική «αναμέτρηση», στις βασικές ομάδες προϊόντων η ζυγαριά γέρνει υπέρ αυτών των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν, καθώς ο αριθμός ανέρχεται στα 12 έναντι εννέα εκείνων που είδαν τις τιμές τους να υποχωρούν.

crossorigin="anonymous">

Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τον περασμένο μήνα και σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022 καταγράφηκε στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων της τάξεως του 12,2%. Ακολουθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή του να υποχωρεί κατά 11,8% και πιο πίσω βρέθηκαν τα καύσιμα και λιπαντικά με μια μείωση της τιμής του κατά 8,9%.

Στη συνέχεια εισέρχονται στη λίστα τα νωπά φρούτα με τις τιμές τους να αποδυναμώνονται κατά 6,1%, ακολουθούμενες από τις τιμές κρατήσεων σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία οι οποίες τον Δεκέμβριο ήταν χαμηλότερες κατά 5,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Σε σχετικά πιο μακρινή απόσταση βρέθηκαν οι τιμές των αλκοολούχων τιμών (μη σερβιριζόμενων) καθώς υποχώρησαν κατά 2,2% και σε απόσταση «αναπνοής» στο -2,1% έπονται οι τιμές των νωπών λαχανικών. Κατά 1,5% χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου και κατά 0,6% των καινούργιων αυτοκινήτων.Ροή Ειδήσεων

Επεισόδιο με αστυνομικό και θαμώνα μπαρ στην Κρήτη

Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό, ο οποίος χρησιμοποίησε...

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο...

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού...

Επεισόδιο με αστυνομικό και θαμώνα μπαρ στην Κρήτη

Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό, ο οποίος χρησιμοποίησε μαχαίρι Ένα σοβαρό περιστατικό...

Συντάξεις: Σχέδιο επιστροφής αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Τα ποσά αυτά διεκδικούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αλλά και οι κληρονόμοι τους.Ενα σχέδιο επιστροφής των αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους προσανατολίζεται το...

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο και την ισοπαλία του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο, συνεχίζεται σήμερα η 20η αγωνιστική της Super...