Συντάξεις: Περιμένουν μέχρι και 4 χρόνια για να λάβουν την επικουρική


Με μηδενικές εκκρεμείς κύριες συντάξεις και μειωμένες τις εκκρεμότητες στις επικουρικές θέλει να οδηγηθεί στις εκλογές το κυβερνών κόμμα, προβάλλοντας την επίλυση ενός θέματος που ταλανίζει την κοινωνία επί σειρά ετών.

Έτσι το τελευταία διάστημα το υπουργείο Εργασίας ρίχνει όλο το βάρος του στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να μειώσει τη στοίβα των εκκρεμοτήτων σε αυτές τις παροχές υπογραμμίζοντας – ταυτόχρονα – την μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στην επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Ο στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι η εκκαθάριση περισσότερων από 127.000 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης, έως το  τέλος Μαΐου 2023, όπως και των 13.724 εφάπαξ βοηθημάτων.

Ωστόσο παραμένουν οι μεγάλες αποκλίσεις στην απονομή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ βοηθημάτων.

Οι δύσκολες περιπτώσεις

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να προχωρήσει ταχύτατα η προσπάθεια μείωσης των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις με το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων που ξεπερνά τις 104.0009 και των συνολικών αιτημάτων τις 127.000. Η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση θα φανεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους με στόχο έως το τέλος Απριλίου 2023 να έχει δοθεί η πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

crossorigin="anonymous">

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, υπάρχουν πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (π.χ. νομικών, μηχανικών κλπ) που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2015-2016.

«Περιμένω 40 μήνες την επικουρική»

Ο κ. Ηλίας που εργαζόταν σε δημόσιο νοσοκομείο για 36 χρόνια και έκανε αίτηση συνταξιοδότησης τον Σεπτέμβριο του 2019 μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κύρια και την επικουρική σύνταξη.

«Όταν κατέθεσα σύνταξη το 2019, μετά από 2 μήνες με πήραν να καταθέσω τα ένσημα του ΙΚΑ. Στους 6 μήνες εκδόθηκε το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων. Η κύρια σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων έχει δύο επικουρικά ταμεία, το μετοχικό και το επικουρικό. Το μετοχικό εκδόθηκε σε 2 μήνες. Μετά από 23 μήνες εκδόθηκε η κύρια σύνταξη. 40 μήνες περιμένω την επικουρική σύνταξη. Ωστόσο μου πήραν τον φόρο αναδρομικά, πριν πάρω καν την σύνταξή μου την επικουρική, την όποια δεν έχω λάβει ακόμα», είπε αρχικά.Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Οικονομία: Η αιτία της επόμενης κρίσης

Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία μετά...

Στην κηδεία του Τάιρ Νίκολς θα βρεθεί η Κάμαλα Χάρις

Στην κηδεία του Τάιρ Νίκολς αναμένεται να βρεθεί...

Θεσσαλονίκη:Μοτοσικλετιστής παρέσυρε και εγκατέλειψε γιαγιά με το εγγόνι της

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μια μοτοσικλέτα που οδηγούσε...

Η Νιούκαστλ έκλεισε θέση στον τελικό και περιμένει…

Η Νιούκαστλ επικράτησε για δεύτερη φορά της...

Παγκόσμια Οικονομία: Η αιτία της επόμενης κρίσης

Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία μετά τον πληθωρισμό θα είναι οι τράπεζες. Ο κώδωνας του κινδύνου έχει χτυπήσει κυρίως για τις λεγόμενες «σκιώδεις»...

Στην κηδεία του Τάιρ Νίκολς θα βρεθεί η Κάμαλα Χάρις

Στην κηδεία του Τάιρ Νίκολς αναμένεται να βρεθεί η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, και γι’ αυτό πρόκειται να ταξιδέψει στην πόλη Μέμφις...

Θεσσαλονίκη:Μοτοσικλετιστής παρέσυρε και εγκατέλειψε γιαγιά με το εγγόνι της

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μια μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας 23χρονoς, παρέσυρε τη γυναίκα που κρατούσε το παιδικό καρότσι ...