ΕΕ: Με ταχείς ρυθμούς η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας


Ραγδαία ανάπτυξη παρουσίασε στην ΕΕ η βιολογική γεωργία, η οποία αυξήθηκε περισσότερο από 50% την περίοδο 2021-2020, με ετήσια αύξηση 5,7%.

Το 2020, το 9,1% της γεωργικής έκτασης της ΕΕ καλλιεργούνταν βιολογικά. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα του Market Brief για τη βιολογική γεωργία που δημοσιεύτηκε από την Κομισιόν, κατά μέσο όρο, αν και με σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις είναι μεγαλύτερες από τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις και διευθύνονται από νέους αγρότες.

Συγχρόνως, απηχώντας την ανάπτυξη της παραγωγής, οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων διπλασιάστηκαν στην ΕΕ μεταξύ 2015 και 2020.

Οι τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη έκταση βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 52% του συνόλου το 2012 και το 59% το 2020.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ αφιερώθηκε σε μόνιμα λιβάδια (42%), ακολουθούμενη από πράσινες χορτονομές (17%), δημητριακά (16%) και μόνιμες καλλιέργειες, όπως φρούτα, ελιές και αμπέλια (11%).

crossorigin="anonymous">

Παρά τη σημαντική ανάπτυξη, η βιολογική ζωική παραγωγή εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μικρό μερίδιο της συνολικής ζωικής παραγωγής της ΕΕ, μεταξύ 1% και 7% ανάλογα με τον κλάδο.

Οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις

Σε μια εποχή που είναι κρίσιμο για την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τα λιπάσματα για γεωπολιτικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους, στοιχεία από το  EU Farm Accountancy Data Network(FADN) δείχνουν ότι οι εκμεταλλεύσεις βιολογικής φυτικής παραγωγής ξοδεύουν πολύ λιγότερα για αυτά τα προϊόντα και για φυτοφάρμακα από τα συμβατικά αγροκτήματα.

Οι εκμεταλλεύσεις βιολογικών αροτραίων καλλιεργειών εξοικονομούν 75-100% στο κόστος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανά εκτάριο και 45-90% στο κόστος των λιπασμάτων ανά εκτάριο σε σύγκριση με τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις.Ροή Ειδήσεων

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην...

Κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου μετά από νέα σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στην Συρία...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης – Το Καλάθι έχει πετύχει τόνισε ο Α. Γεωργιάδης

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «Δικαίωμα...

Στην Ατλάντα ο Γιακουμάκης (pic & vid)

Παίκτης της Ατλάντα Γιουνάιτεντ είναι κι επίσημα ο...

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και το εμπάργκο σε αυτό που τέθηκε σε ισχύ από τις...

Κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου μετά από νέα σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στην Συρία σήμερα γύρω στις 10 μ.μ. με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου.Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στη...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης – Το Καλάθι έχει πετύχει τόνισε ο Α. Γεωργιάδης

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές» ψηφίσθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ...