Χαλκιδική: Η έλλειψη εργατικών χεριών πήγε πίσω την συγκομιδή επιτραπέζιας ελιάς


Μετ’ εμποδίων, αν και με αυξημένη παραγωγή, ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, με καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα, η συγκομιδή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής.

Μπορεί οι 160.000 και πλέον τόνοι που συγκεντρώθηκαν να ικανοποίησαν τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά η έλλειψη εργατών γης σε ποσοστό άνω του 30%, δημιούργησε προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον.

Έτσι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ζητήματα όπως το κόστος παραγωγής, η τιμή παραγωγού και ο καιρός μονοπωλούσαν τις συζητήσεις των ελαιοπαραγωγών στο νομό, πλέον το νούμερο ένα ερώτημα σε όλες τις κουβέντες τους είναι εάν θα καταφέρουν να μαζέψουν τις ελιές, όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Ανοιξάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμαντος, στη Χαλκιδική.

Στην ελαιοκομική περίοδο του 2022, στο νομό Χαλκιδικής δούλεψαν περίπου 6.000-7.000 μετακλητοί εργάτες γης, όταν οι ανάγκες υπερβαίνουν τα 10.000 άτομα, όπως αναφέρει ο κ. Ανοιξάς, επισημαίνοντας πως πέραν του σημαντικά μειωμένου αριθμού των εργατών γης, «πολλοί εξ αυτών δεν ήταν «έμπειρα χέρια», με αποτέλεσμα το μάζεμα να γίνεται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς».

Λιγοστά τα εργατικά χέρια

Στο μεταξύ, πέραν της αγωνίας των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής για το εάν τελικά θα καταφέρουν να συγκομίσουν την παραγωγή τους ή μέρος αυτής θα μείνει στα δέντρα, «όσοι εξασφάλισαν ικανά εργατικά χέρια, τα πλήρωσαν και χρυσάφι», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ανοιξάς. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το μεροκάματο για έναν εργάτη γης κυμάνθηκε στην περίοδο της συγκομιδής στα 3-4,5 ευρώ ανά τελάρο, όταν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 2,5 ευρώ/τελάρο.

crossorigin="anonymous">

«Ένας ικανός εργάτης, λοιπόν, που μαζεύει περί τις 40 κλούβες με ελιά Χαλκιδικής ημερησίως, εξασφάλιζε μεροκάματο 120 ευρώ», υπογραμμίζει και σημειώνει ότι η πλειονότητα των εργατών γης που πάτησαν πόδι φέτος στη Χαλκιδική δεν μάζευε πάνω από 15 κλούβες. «Πέραν τον Αλβανών εργατών γης, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς που απαιτούνται», εξηγεί, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Η απουσία μεγάλου αριθμού μετακλητών εργατών γης φέτος μόνο από τον νομό Χαλκιδικής είχες ως αποτέλεσμα «απώλεια εσόδων άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το κράτος», σύμφωνα με τον κ. Ανοιξά. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΔΟΕΠΕΛ βρίσκεται σε συζητήσεις με μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα που θα «φέρει πάλι πίσω στην Ελλάδα, τα έμπειρα εργατικά χέρια που έφυγαν σε Ιταλία και Ισπανία».

Μάλιστα, ο κ. Ανοιξάς επισημαίνει πως σε συζητήσεις που είχε ο ίδιος στη γειτονική Αλβανία με εργάτες γης, τού εκμυστηρεύτηκαν πως προτιμούν να έρχονται για δουλειά στην Ελλάδα, αλλά είναι τα γραφειοκρατικά ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και τους αναγκάζουν να πάνε για δουλειά σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Καλή χρονιά η φετινήΡοή Ειδήσεων

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν...

Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Το θερμόμετρο έπεσε ως και στους –33° Κελσίου...

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της στο διεθνές στερέωμα, την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο, στην πραγματικότητα ενυποθηκεύει τη δική της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή του ...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση ζημιών άνω των 100.000 λιρών Αγγλίας, σπάζοντας παράθυρα στα κεντρικά γραφεία...