Luxury: Εκρηξη στην αγορά πολυτελείας από τους υπερπλούσιους


«Το να είσαι πλούσιος δεν σημαίνει να έχεις λεφτά, σημαίνει να τα ξοδεύεις», είχε πει κάποτε ο Γάλλος συγγραφέας Σασά Γκιτρύ, με τη φράση αυτή να συμπυκνώνει απόλυτα την «έκρηξη» που παρατηρείται στην αγορά ειδών πολυτελείας.

Όπως γράφουν οι Financial Times, την ώρα που αναλυτές προειδοποιούν για τον ερχομό μιας παγκόσμιας ύφεσης, υπάρχει μια ομάδα που δεν φαίνεται ικανή να σταματήσει να ξοδεύει: οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις γενικά πέφτουν και το χρηματιστήριο κατέγραψε πτώση κατά 20% πέρυσι, οι δαπάνες για τα luxury brands αυξήθηκαν κατά περίπου το ίδιο ποσοστό, καθώς οι πλούσιοι ξόδευαν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Σύμφωνα με μελέτη της Bain & Company για την αγορά πολυτελείας, τα στοιχεία που προκύπτουν αμφισβητούν μεγάλο μέρος της συμβατικής μας σοφίας σχετικά με τις δαπάνες πολυτελείας και τους πλούσιους γενικότερα.

Η Gen Z εκτοξεύει τις πωλήσεις

Αρχικά, η περσινή έκρηξη στην αγορά των 1,38 τρισ. ευρώ ωθήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Gen Z γνωστή και ως «millennials» και την γενιά Y, που κυριάρχησαν στα προσωπικά είδη (συμπεριλαμβανομένων πολυτελών ενδυμάτων, τσαντών, κοσμημάτων κ.λπ.).

«Οι δαπάνες της Gen Z και ακόμη και της νεότερης Generation Alpha πρόκειται να αυξηθούν τρεις φορές πιο γρήγορα από άλλες γενιές μέχρι το 2030», σύμφωνα με τη μελέτη.

crossorigin="anonymous">

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η έκρηξη στην αγορά ειδών πολυτελείας δεν τροφοδοτήθηκε από την Κίνα, η οποία ήταν ακόμα σε lockdown για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, αλλά από τις ΗΠΑ. Και εντός της Αμερικής, ήταν η Νέα Υόρκη που ανακηρύχθηκε η πρωτεύουσα πολυτελείας του κόσμου. Παρά όλα αυτά τα χρήματα από τη Wall Street και τη Silicon Valley, μπορεί να μετακινούνται σε μέρη όπως το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες ή το Ώστιν, ωστόσο η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι ξοδεύουν τα περισσότερα ποσά για κοσμήματα, ρολόγια, και τσάντες.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «δεν το περίμενα αυτό», δεδομένου ότι οι πιο πλούσιοι ίσως να ήταν κάπως πιο ευαίσθητοι στην απότομη πτώση των assets. «Συνήθως είναι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων τα χρήματα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από περιουσιακά στοιχεία και όχι από εισοδήματα», προσθέτει.

 «Υπάρχει πολύς πλούτος»

Βέβαια, οι ειδικοί λένε ότι απλώς έχει δημιουργηθεί τόσος πλούτος τις τελευταίες δύο δεκαετίες που ακόμη και μια διόρθωση των μετοχών κατά 20% είναι ένα πολύ μικρό χτύπημα για το κορυφαίο 5% της αγοράς. Και είναι αυτό το 5% που αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά πολυτελείας, σύμφωνα με τον Milton Pedraza, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου Luxury με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Υπάρχει ακόμα πολύς πλούτος εκεί έξω», επισημαίνει ο ίδιος.Ροή Ειδήσεων

Κακοκαιρία «Barbara»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

Δείτε σε ποιες περιοχές έχει ληφθεί ήδη απόφαση...

Τελικά όντως η ΑΕΚ είναι διαφορετική: Μια ζωή δικαστήρια, ενστάσεις και επαναλήψεις…

Στο Περιστέρι το απόγευμα της Κυριακής έλαβε χώρα...

Πακέτο παροχών: Πως θα ενισχύσει η κυβέρνηση χαμηλόμισθους και συνταξιούχους

Με ένα τριπλό προεκλογικό πακέτο παροχών θα «χτυπήσει»...

Κακοκαιρία «Barbara»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

Δείτε σε ποιες περιοχές έχει ληφθεί ήδη απόφαση ότι δε θα λειτουργήσουν αύριο Τρίτη τα σχολεία  ...

Τελικά όντως η ΑΕΚ είναι διαφορετική: Μια ζωή δικαστήρια, ενστάσεις και επαναλήψεις…

Στο Περιστέρι το απόγευμα της Κυριακής έλαβε χώρα ο απόλυτος εξευτελισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν ο διαιτητής Μανούχος μετά από ένσταση της ΑΕΚ...

Πακέτο παροχών: Πως θα ενισχύσει η κυβέρνηση χαμηλόμισθους και συνταξιούχους

Με ένα τριπλό προεκλογικό πακέτο παροχών θα «χτυπήσει» η κυβέρνηση τους επόμενους τρεις μήνες στοχεύοντας νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, οικογένειες με παιδιά, άτομα...