Τηλεργασία VS μετακινήσεις: Πόσο χρόνο «γλιτώνουμε» δουλεύοντας από το σπίτι


Σε πολλές επιχειρήσεις διεθνώς η ευέλικτη εργασία -επακόλουθο της πανδημίας- τείνει να γίνει ο κανόνας, με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (NBER) να παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα για όσους δουλεύουν από το σπίτι.

Όπως τονίστηκε, η τηλεργασία παγκοσμίως «γλίτωσε» από τους εργαζομένους κατά μέσο όρο 72 λεπτά καθημερινά το 2021 και το 2022. Αυτός ο χρόνος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εξοικονομήθηκε από την αποφυγή μετακίνησης προς και απο τη δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ η εξ αποστάσεως εργασία είχε ως «κέρδος» κατά μέσο όρο 55 λεπτά την ημέρα, ανά εργαζόμενο. Την ίδια ώρα, η Κίνα ήταν η χώρα όπου οι άνθρωποι εξοικονόμησαν τον περισσότερο χρόνο από τις μετακινήσεις — 102 λεπτά κατά μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι «γλίτωσαν» κατά μέσο όρο 58 λεπτά από τον χρόνο που θα χρειάζονταν για να πάνε στον τόπο της εργασίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του NBER, το 40% των εργαζομένων χρησιμοποίησε τον χρόνο που εξοικονομήθηκε για να εργαστεί είτε στην κύρια είτε σε άλλη δευτερεύουσα εργασία, ενώ το 34% χρησιμοποίησε το χρονικό «κέρδος» για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης ή της παρακολούθησης τηλεόρασης. Τέλος, το 11% του χρόνου αυτού πήγε στη φροντίδα, για παιδιά ή άλλους.

Οφέλη

crossorigin="anonymous">

Η αξία του εξοικονομημένου χρόνου μετακίνησης είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί, γράφουν οι συντάκτες της εργασίας, για τρεις λόγους:

  • Η εξ αποστάσεως εργασία εξοικονομεί χρήματα. (Όχι άλλες δαπάνες για καύσιμα ή εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως τρένα, λεωφορεία κ.λπ.)
  • Οι εργαζόμενοι αφιερώνουν επίσης λιγότερο χρόνο στην την προετοιμασία για να πάνε στην εργασία όταν εργάζονται από μακριά.
  • Η εργασία από το σπίτι δίνει στους ανθρώπους μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά τον χρόνο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν τα οφέλη από την τηλεργασία:

1. Λιγότερο άγχος για όσους εργάζονται εκτός γραφείουΡοή Ειδήσεων

Αμπέλι: Χειμερινές επεμβάσεις για προστασία από τις ασθένειες ξύλου

Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του...

Στο MLS και την Ατλάντα ο Γιακουμάκης

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ατλάντα Γιουνάιτεντ (MLS)...

Κακοκαιρία «Barbara»: Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και αύριο σε χαμηλό υψόμετρο

Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους χιονοπτώσεις και...

Αμπέλι: Χειμερινές επεμβάσεις για προστασία από τις ασθένειες ξύλου

Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του αμπελιού (Ευτυπίωση, Ίσκα, Ασθένεια Petri, Μελανή Νέκρωση Βραχιόνων), αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της...

Πώς θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των τρένων αύριο 9 Φεβρουαρίου

Σε ακυρώσεις δρομολογίων προχωρά και αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου η Hellenic...

Στο MLS και την Ατλάντα ο Γιακουμάκης

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ατλάντα Γιουνάιτεντ (MLS) θα συνεχίσει την καριέρα του ο Έλληνας διεθνής επιθετικός Γιώργος Γιακουμάκης.Η μεταγραφή του 28χρονου στράικερ...