ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας: Αδικείται η επιτραπέζια ελιά στα νέα σχέδια βελτίωσης


Την ανάγκη αλλαγής της ρύθμισης για την τυπική απόδοση στις επιτραπέζιες ελιές, στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης για τα σχέδια βελτίωσης, τα οποία αναμένονται το επόμενο διάστημα, επισημαίνει το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ σε προτάσεις που κατέθεσε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

Σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς η καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς αδικείται καθώς «η τυπική απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας αντί να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης όπου και τότε εμφανώς αδικούνταν, μειώνεται ακόμα περαιτέρω».

Ειδικότερα, από 2.953 ευρώ/εκτάρια που αφορούσε όλη τη χώρα τώρα μειώνεται στις 2.736,21 ευρώ/εκτάρια για την ηπειρωτική χώρα και αυξάνεται στις 3.136,74 ευρώ στην Κρήτη και στα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση η Επιτραπέζια Ελιά Ποικιλίας Χαλκιδικής, όπως και στο νησί της Θάσου η «Θρουμποελιά Θάσου» ως προϊόν ΠΓΕ. «Πρόκειται για προϊόντα ως επί το πλείστον εξαγωγικού χαρακτήρα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τους καλλιεργητές τους που δικαιολογούν υψηλότερη τυπική απόδοση. Σε αντιδιαστολή ως παράδειγμα αναφέρεται η τυπική της απόδοση της Κρητικής ελιάς δικαιολογείται να είναι πιο χαμηλή εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για κυρίως για ελιά ελαιοποίησης και όχι για επιτραπέζια. Επίσης, το στρεμματικό κόστος που αφορά την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλό διότι το προϊόν που παράγεται είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών γεγονός που το καθιστά στη συντριπτική του πλειοψηφία εξαγώγιμο», επισημαίνει το παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ.

crossorigin="anonymous">

Σύμφωνα με οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας των 2 παραπάνω ποικιλιών και προκειμένου, όπως επισημαίνεται, να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι καλλιέργειες αυτές, για να φτάσουν την τυπική απόδοση των 12.000 ευρώ που απαιτείται για την υποβολή πρότασης θα πρέπει να καλλιεργούν τουλάχιστον 44 στρ. με αυτές τις επιτραπέζιες ελιές.

Τα παραπάνω στοιχεία – σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς – έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα τιμών και παραγωγής των τελευταίων 3 ετών. Αντίστοιχα ισχύουν και για την Επιτραπέζια Ελιά ποικιλίας «Θρουμπολιά Θάσου».Ροή Ειδήσεων

Qatargate: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa...

Καύσιμα: Τι κρατάει ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα

Εν μέσω ενός διαρκώς κλιμακούμενου κύματος ακρίβειας, οι...

λιγότερες άδειες παραμονής σε Ρώσους μετανάστες

«Τα τελευταία χρόνια σκεφτόμασταν συχνά να αγοράσουμε ένα...

Qatargate: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa ο συνήγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή υποστήριξε ότι είναι βέβαιος πως ο Αντόνιο Παντσέρι την...

Καύσιμα: Τι κρατάει ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα

Εν μέσω ενός διαρκώς κλιμακούμενου κύματος ακρίβειας, οι καταναλωτές – δικαίως – διαμαρτύρονται για τις τιμές, ιδίως όταν αυτές φαίνεται να μην ακολουθούν τις τάσεις...

Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία

Η απόφαση θα ισχύσει για όσο διαρκέσει η κακοκαιρία Δεν θα πραγματοποιηθούν...