Οι αγορές κατοικιών από ξένους εκτοξεύουν τις τιμές [Γράφημα]


Ξένοι αγοράζουν μαζικά κατοικίες σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία προσφέροντας κατά περιπτώσεις ακόμη και πολύ υψηλότερες τιμές από τις αγοραίες, με αποτέλεσμα να πετούν έξω από την αγορά τους ντόπιους και να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στέγασης. Την τάση αυτή μάλιστα την εντείνουν προγράμματα Χρυσής Βίζας που προσφέρουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδύσεις αφού ουσιαστικά δεν έχουν άλλο τρόπο.

Πρόγραμμα Χρυσής Βίζας έχει και η Ελλάδα για αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, με παράγοντες της αγορές να λένε ότι οι περισσότεροι αγοραστές είναι κινέζοι και ρώσοι.

Στην Πορτογαλία το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη μεγάλη αύξηση τιμών ακινήτων που καταγράφεται εκεί. Η χώρα για το 2022 κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 18,7% στις τιμές κατοικιών σύμφωνα με νέα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων 30 ετών η οποία αποδίδεται κυρίως από ξένους αγοραστές οι οποίοι αναζητούν καλύτερο κλίμα αλλά και τα προνόμια που προσφέρει η Χρυσή Βίζα στη χώρα.

Προσφέρουν ακόμη και διπλάσιες τιμές

Στην Πορτογαλία οι ξένοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα από τα διπλάσια από τους εγχώριους αγοραστές για ένα σπίτι στη Λισαβόνα, ανέφερε σε έκθεσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας τον Απρίλιο, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το πόσο προσιτές είναι πλέον οι κατοικίες στους κανονικούς κατοίκους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι Πορτογάλοι πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται εν μέσω στεγαστικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Expresso την οποία επικαλείται το Bloomberg.

crossorigin="anonymous">

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ζητούν πλέον από την κυβέρνηση στη Λισσαβόνα να πάρει πίσω τα κίνητρα για ξένους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος χρυσής βίζας και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδύσεις με βάση το πρόγραμμα αυτό αυξήθηκαν κατά 42% σε 654 εκατομμύρια ευρώ  το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων, οι περισσότερες τέτοιες επενδύσεις προήλθαν κυρίως από Αμερικανούς και Κινέζους αγοραστές.

Αντιδράσεις και στην Ισπανία

Την ίδια στιγμή και στη Μαγιόρκα της Ισπανίας οι μαζικές αγορές ακινήτων από ξένους έχουν κάνει απλησίαστα τα σπίτια και πλέον εξετάζεται να απαγορευτεί η δυνατότητα απόκτησης από μη υπηκόους.

Στο νησιωτικό θέρετρο αυτό της Ιβηρικής το ένα τρίτο όλων των διαμερισμάτων και άλλων κατοικιών που άλλαξαν χέρια το 2022 κατέληξε σε αγοραστές εκτός του νησιού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 2021 περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές ακινήτων εκεί είχαν ξένο διαβατήριο, με αγοραστές κυρίως από γερμανόφωνες χώρες να πρωτοστατούν στα ντιλς. Εν μέσω της έκρηξης των τιμών των ακινήτων τώρα αυξάνεται η πίεση στην περιφερειακή κυβέρνηση της ημιαυτόνομης περιοχής υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ώστε να μπει φρένο σε αγορές από ξένους και από μη κατοίκους.Ροή Ειδήσεων

Πάπυρο 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Πάπυρος ηλικίας 2.000 ετών, ο οποίος εξιστορεί τις δυναστείες που διαδέχθηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο, αποκρυπτογραφείται σχεδόν δύο χιλιετίες μετά τη μερική καταστροφή του...

Σεισμός στην Τουρκία: Ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για τη βοήθεια από Σολτς

Ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο, όπως είπε, τόνισε τη βούληση...

Ανθρωπιστική βοήθεια για την Τουρκία στέλνει η Ελλάδα με πέντε πτήσεις – Συνοδεύει ο Χρ. Στυλιανίδης

   Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό...