Πολ Κρούγκμαν: Ο Νεοϋορκέζος οικονομολόγος που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω


Κοφτερό μυαλό, ατσάλινος λόγος, πρωτοπόρος της γενιάς του, καυστικός, συμπαθής στο ευρύ κοινό. Το όνομα αυτού… Πολ Κρούγκμαν.

Γεννημένος πριν από 70 έτη στη Νέα Υόρκη, γοητεύτηκε από τις οικονομικές επιστήμες στα εφηβικά του χρόνια.

Λάτρης του Τζον Μειναρντ Κέινς, ο Κρούγκμαν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, του Λονδίνου, στο πανεπιστήμιο του Γέιλ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Υπέρμαχος της Νεοκενσυνιανης θεωρίας, αντιτάχθηκε στα οικονομικά του γλυκού νερού και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο MIT.

Αυτή την στιγμή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Η νέα θεωρία του εμπορίου

Εάν οι παραδοσιακές θεωρίες των Heckscher και Ohlin υπερασπίστηκαν το εμπόριο μεταξύ διαφορετικών βιομηχανιών, το έργο του Πολ Κρούγκμαν αποτέλεσε επανάσταση. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ενδοβιομηχανικό εμπόριο.

crossorigin="anonymous">

Σύμφωνα με τις κλασικές διατριβές, το εμπόριο εξαρτάται από τον τρόπο διανομής των διαφορετικών παραγωγικών παραγόντων (γη, εργασία και κεφάλαιο) σε κάθε χώρα. Αυτό έκανε το διεθνές εμπόριο κατανοητό ως τις ανταλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καθώς οι χώρες ειδικεύονται σε ό, τι είναι πιο αποτελεσματικές, όλες κερδίζουν από το διεθνές εμπόριο. Ωστόσο, οι μελέτες του Kρούγκμαν έδειξαν ότι το εμπόριο ήταν μεταξύ προϊόντων του ίδιου τύπου και μεταξύ των βόρειων χωρών. Εδώ εμφανίστηκε η αποκαλούμενη «νέα θεωρία του εμπορίου».

 Το βασικό του μεθοδολογικό εργαλείο ήταν η χρήση οικονομιών κλίμακας σε μακροοικονομικά μοντέλα. Μέχρι το 1980 οι οικονομολόγοι υπέθεταν ότι η παραγωγικότητα μιας εταιρείας μένει σταθερή όσο ανεβαίνει το μέγεθός της.Ροή Ειδήσεων

Τι ώρα ξεκινούν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

Από τις 09:00 το πρωί θα λειτουργήσουν αύριο...

Δίκη Φιλιππίδη: Έξι χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη η πρόταση της εισαγγελέα

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα δυο ελαφρυντικά.  ...

Πρόσκρουση λεωφορείου σε παιδικό σταθμό στον Καναδά: Δύο μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ενδέχεται να ήταν εσκεμμένη...

Αγροδιατροφή: Ποια έργα του Ταμείου Ανάκαμψης επαναπροκηρύσσονται

Πώς αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου...

Τι ώρα ξεκινούν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

Από τις 09:00 το πρωί θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα».BARBAΗ απόφαση αφορά ειδικά την Περιφέρεια Αττικής και...

Δίκη Φιλιππίδη: Έξι χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη η πρόταση της εισαγγελέα

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα δυο ελαφρυντικά.  Μάκης Συνοδινός Η εισαγγελέας του Μικτού...

Πρόσκρουση λεωφορείου σε παιδικό σταθμό στον Καναδά: Δύο μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ενδέχεται να ήταν εσκεμμένη ενέργεια - Ο οδηγός, ένας 51χρονος, συνελήφθη για ανθρωποκτονία και επικίνδυνη οδήγηση ...