Αυτός είναι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα το 2022 – Τα ποσά ανά ηλικία, φύλο και οι διαφορές με άλλες χώρες

Το ύψος του μέσου μισθού στη χώρα μας και άλλες οικονομικές τάσεις καταγράφει νέα έρευνα για το Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με την pricefox.gr, 1 στους 4 έχει μικτό μισθός 1250 ευρώ το μήνα, ενώ η ανεργία είναι στο 13,3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απολαβές ανά ηλικία, αφού φαίνεται πως οι πιο νέοι πληρώνονται λιγότερο από τους πιο παλιούς.

Οι σαραντάρηδες πληρώνονται καλύτερα

Σύμφωνα με την έρευνα, η ηλικιακή ομάδα 35-44 είναι η καλύτερα αμειβόμενη στην Ελλάδα με τη διάμεσο τον αποδοχών να κυμαίνεται κοντά στα 1900€ μηνιαίως με το 15% αυτών να λαμβάνει από 2750€ έως 3834€ μηνιαίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 35% των νέων και κυρίως απόφοιτων αμείβεται λιγότερο από 1000€ μικτά το μήνα. Επίσης, στις ηλικίες 55+, περίοδος πριν τη συνταξιοδότηση, οι αμοιβές παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 45-54 κατά 8%.

Αδικημένες οι γυναίκες με 11,5% χαμηλότερες αποδοχές

Η pricefox.gr καταγράφει επίσης πως κατά μέσο όρο στην χώρα μας οι άνδρες αμείβονται κατά 11.5% περισσότερο από τις γυναίκες.

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η σύγκριση ανάμεσα στο μέσο μικτό μηνιαίο μισθό για άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα.

Οι χώρες της Ευρώπης που είναι κοντά στην Ελλάδα μισθολογικά

Η Ελλάδα μισθολογικά κινείται πολύ κοντά με την Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Εσθονία. Ωστόσο, το κόστος ζωής στις χώρες αυτές είναι χαμηλότερο έως και 19% με τις διαφορές στους μισθούς να μην ξεπερνούν το 10%.

Το κόστος ζωής στην Ελλάδα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Στον παρακάτω πίνακα της pricefox.gr, παρουσιάζεται ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός σε χώρες της Ευρώπης με παραπλήσια μεγέθη και το η σύγκριση του κόστους ζωής σε σχέση με την Ελλάδα.

Αύξηση του κατώτατου που «εξανεμίζεται» από την ακρίβεια

Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκίνησε, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ότι η νέα πρόσθετη αύξηση θα έρθει από τον Μάιο του 2022.

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663€ (αύξηση 2%) αναμένεται νέα αύξηση που πιθανολογείται να κυμανθεί στο 6%, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει τα 703€.

Ωστόσο, οι τελευταίες αυξήσεις του κατώτατου μισθού δύσκολα θα ισοσταθμίσουν την αύξηση του πληθωρισμού καθώς το ράλι πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2021 παραμένει αμείωτο.

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για εξοικονόμηση

Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, η αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι ικανή από μόνη της ώστε να λύσει τα προβλήματα χιλιάδων νοικοκυριών. Η ανάγκη για εξοικονόμηση είναι όλο και πιο μεγάλη, έργο ακόμα πιο δύσκολο μέσα στη «λαίλαπα» της ακρίβειας, η οποία είχε ξεκινήσει πριν τον πόλεμο.

Το pricefox.gr προτείνει στους πολίτες να βλέπουν σε χάρτες όπως αυτός του fuel prices το που είναι φτηνότερα τα καύσιμα για να γεμίζουν, ωστόσο οι τιμές παντού είναι πολύ υψηλές.

Επιπλέον η έρευνα αναφέρει πως η ασφάλεια αυτοκινήτου αποτελεί ένα πάγιο έξοδο για τους οδηγούς και πως στον τομέα αυτό η σύγκριση τιμών της αγοράς αποτελεί μονόδρομο, καθώς η ετήσια εξοικονόμηση από την σύγκριση τιμών για ασφάλεια αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει και τα 200€.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Pricefox.gr με στοιχεία από το paylab.

Ροή Ειδήσεων

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αριστούχο μαθητή από το Ιράν

Ο 19χρονος Κουρός ευχαρίστησε τους καθηγητές του αλλά...

Τέλος εποχής: Ο Λάσο ενημερώθηκε πως δεν θα συνεχίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης

Παρελθόν από τη Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να...

Φυτά: Αναπροσαρμογή των φυτοϋγειονομικών τελών – Τι θα ισχύει

Αλλαγές στα φυτοϋγειονομικά τέλη που καταβάλλονταν κατά την...

Η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ - ΦΕΚ Β3424/2-7-2022)...

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αριστούχο μαθητή από το Ιράν

Ο 19χρονος Κουρός ευχαρίστησε τους καθηγητές του αλλά και τα Υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης για την υποστήριξη που του προσέφεραν. «Χωρίς όλους αυτούς...

Τέλος εποχής: Ο Λάσο ενημερώθηκε πως δεν θα συνεχίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης

Παρελθόν από τη Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να αποτελέσει ο Πάμπλο Λάσο!Τέλος εποχής! Ο Πάμπλο Λάσο αποτελεί παρελθόν από τη Ρεάλ Μαδρίτης!Σύμφωνα με...

Φυτά: Αναπροσαρμογή των φυτοϋγειονομικών τελών – Τι θα ισχύει

Αλλαγές στα φυτοϋγειονομικά τέλη που καταβάλλονταν κατά την πραγματοποίηση των φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε εισαγόμενα, εξαγόμενα και διακινούμενα φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα...