Γενναία, αλλά ρεαλιστική η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός θα είναι «γενναία, αλλά ρεαλιστική» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού που έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση «ισχύει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Με το προηγούμενο σύστημα ανέφερε, «κανένας δεν μιλούσε για τους outsiders», εξηγώντας πως «είχαμε φτάσει στο φαινόμενο, το 2007 η Ελλάδα να έχει το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και το 4ο ή 5ο ποσοστό ανεργίας. Το χειρότερο προνόμιο; Το ψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ στους νέους και γυναίκες».

Σχετικά με το «ξεπάγωμα» συντάξεων έπειτα από 12 χρόνια, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει.

Για τη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υπεραμύνθηκε του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος τονίζοντας πως «το σύστημα αυτό δημιουργεί κεφάλαιο. Οι φόροι θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία. Ψηλότερες επενδύσεις σημαίνει περισσότερους φόρους και περισσότερες εισφορές που τις χρειάζεται η οικονομία». Οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων μακροχρόνια είναι πολύ υψηλότερες. Πιστεύουμε ότι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα πάρουν πολύ μεγαλύτερες συντάξεις» είπε.

Το νέο σύστημα είναι υποχρεωτικό για όσους εντάσσονται από την 1/1/2022 γύρω στους 40.000 ασφαλισμένους. Του χρόνου θα ανοίξει η πλατφόρμα για άτομα κάτω των 35 ετών -όταν ψηφίστηκε ο νόμος- που θέλουν να ενταχθούν εθελοντικά στο νέο σύστημα, είτε έχουν υποχρέωση επικουρικής είτε όχι.

Σε ό,τι αφορά τις μελέτες που συνόδευαν τον νόμο για την επικουρική ασφάλιση και αν έχουν καταστεί εκτός πραγματικότητας μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πάνος Τσακλόγλου διευκρίνισε πως «αυτά όλα είναι βραχυχρόνιες διακυμάνσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω… Μακροοικονομικά έχουν γίνει συντηρητικές εκτιμήσεις γιατί θέλαμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Μας νοιάζει τι θα γίνει δημοσιονομικά γιατί είμαστε μια χώρα με μεγάλο χρέος».

Τέλος προανήγγειλε πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και για την επαγγελματική ασφάλιση, καθώς η υφιστάμενη είναι αρκετά παλιά.

Ροή Ειδήσεων

Καυτός θα είναι ο καιρός αύριο σε όλη τη χώρα

Ηλιόλουστος αναμένεται να είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (2.7.2022)...

Καρπουζιά: Mυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές στις πρώιμες καλλιέργειες

Έναρξη του τετρανύχου διαπιστώθηκε στις πρώιμες και μεσοπρώιμες...

ΠΑΣΟΚ για πληθωρισμό: Ως πότε η κυβέρνηση θα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει;

Προτείνει πλαφόν στο ρεύμα, μείωση φορολογίας στα καύσιμα...

Ρωσία – Βουλγαρία: Σε πορεία διακοπής διπλωματικών σχέσεων

Να κλείσει η πρεσβεία στη Σόφια, προτείνει η...

Καυτός θα είναι ο καιρός αύριο σε όλη τη χώρα

Ηλιόλουστος αναμένεται να είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (2.7.2022) σε ολόκληρη τη χώρα ενώ θα επικρατήσουν και δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα ανατολικά...

Καρπουζιά: Mυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές στις πρώιμες καλλιέργειες

Έναρξη του τετρανύχου διαπιστώθηκε στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες με καρπουζιές στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες.Οι...

ΠΑΣΟΚ για πληθωρισμό: Ως πότε η κυβέρνηση θα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει;

Προτείνει πλαφόν στο ρεύμα, μείωση φορολογίας στα καύσιμα και μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά ...