Οι Έλληνες φαίνεται ότι αρχίζουν σιγά σιγά να αποκτούν φορολογική συνείδηση, αφού πληρώνονται στην εφορία και μάλιστα στην ώρα τους περισσότερα από 8 στα 10 ευρώ των συνολικών οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ.
Πάντως η ακρίβεια φαίνεται να είναι ένας παράγοντας ανασταλτικός στην ομαλή πληρωμή των φορολογικών οφειλών, ειδικά για τα νοικοκυριά που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Τα προβλήματα αυτά που δημιουργούνται τους δυσκολεύουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, καθυστερώντας πληρωμές ή ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε 24 δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ :
• Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ ανήλθαν τον Νοέμβριο σε 85,25% καθώς από βεβαιωμένες οφειλές ύψους 1,967 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν στην ώρα τους τα 1,667 δισ. ευρώ.
• Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Τον Νοέμβριο το ποσοστό εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ έφθασε στο 81,47. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα 221 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να εισπραχθούν στα τέλη Οκτωβρίου εισπράχθηκαν 180,61 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2022 η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε κινηθεί στα επίπεδα του 77,22%.
• Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 90,57% του οφειλόμενου φόρου. Αυτό σημαίνει ότι τον Νοέμβριο εισπράχθηκαν 813,66 εκατ. ευρώ από 898,38 ευρώ που είχε βεβαιωθεί.
• Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Η εισπραξιμότητα από τους φόρους στα φυσικά πρόσωπα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 371,91 εκατ. ευρώ από 487,06 εκατ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί δηλαδή, η συμμόρφωση ανέρχεται στο 76,36%.
Ο λογαριασμός του 2024
Για εφέτος με βάση του προϋπολογισμού οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικούς φόρους που συνολικά αγγίζουν τα 63 δις. Λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης των εισοδημάτων αλλά και των νέων τεκμηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα από 5 δις. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο δύσκολοι μήνες για τους φορολογούμενους καθώς ο νέος προϋπολογισμός απαιτεί την είσπραξη φόρων ύψους 6,7 δις. ευρώ τον Ιούλιο και 6,4 δις. ευρώ τον Αύγουστο. Αντίθετα ο μήνας με τις χαμηλότερες εισπράξεις φόρων αλλά και τις λιγότερες φορολογικές υποχρεώσεις είναι ο Μάρτιος καθώς προβλέπεται η είσπραξη περίπου 3,79 δισ. ευρώ.
Οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2023 ολοκληρώνονται για τους φορολογούμενους στις 29 Φεβρουαρίου 2024 με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024, της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος.
Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού των εισοδημάτων του 2023. Από τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον φόροι 552 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.
Λίγο πριν το Πάσχα πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εξοφληθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2024. Όσοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές θα διαπιστώσουν ότι το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερο κατά 10%.
Με βάση τον σχεδιασμό, όπως αυτός προκύπτει από τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, οι φορολογικές εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου του 2024 υπολογίζονται σχεδόν σε 28 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο είναι πιο απαιτητικό καθώς οι φόροι που θα πρέπει να εισπραχθούν εκτινάσσονται στα 35 δισ. ευρώ.
To άρθρο Εμπρόθεσμα πληρώνονται 8 στα 10 ευρώ φόρων – Ποιους πλήρωσαν πρώτους οι φορολογούμενοι και ποιους άφησαν σε δεύτερη μοίρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr