Νέο «μαχαίρι» έρχεται φέτος στο προσωπικό των τραπεζών, καθώς η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη που θα μπει και στον τραπεζικό τομέα «τρώνε» θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, παραδοσιακά αντικείμενα δραστηριότητας χάνουν τη σημασία τους και νέα αναδύονται, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να υποχρεώνονται σε ριζική ανανέωση του προσωπικού τους, και νεότερους εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας, με υψηλή γνώση και δεξιότητες στον τεχνολογικό τομέα.
Την «σκανδάλη» των νέων μειώσεων προσωπικού στις τράπεζες τραβάει τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Eurobank και μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Το θετικό στη νέα μείωση προσωπικού είναι ότι οι τράπεζες θα παρέχουν γενναιόδωρα προγράμματα, βελτιωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα, ώστε να επιτύχουν την ομαλή έξοδο εργαζομένων, έως και 2.000 φέτος.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες ανέρχονται σε 26.558 (Εθνική 6.706, Πειραιώς 7.900, Alpha Bank 5.684, Eurobank 6.268), ενώ συνολικά ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 29.177 (από 33.121 το 2020).
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ξεκινά την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Eurobank, θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου και θα έχει αυξημένο εφάπαξ αποζημίωσης στις 160.000 ευρώ από 140.000 που έδινε το προηγούμενο πρόγραμμα της Τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εφάπαξ θα φτάνει και στις 180.000 ευρώ για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. στις κεντροποιημένες μονάδες).
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank θα προσφέρει τρεις ακόμη δυνατότητες αποχώρησης, με λήψη υποχρεωτικής άδειας 2,5 ή 7 ετών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαφόν του εφάπαξ στην υποχρεωτική άδεια 7ετίας θα φτάνει έως τις 250.000 ευρώ. Πλαφόν για τις δύο άλλες επιλογές αποχώρησης (μετά από 2 ή 5 έτη) δεν έχει οριστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 250.000 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν κάποιο από τα λεγόμενα προγράμματα sabbatical θα συνεχίσουν να αμείβονται με μισθούς που δεν θα είναι χαμηλότεροι από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).
Σημειώνεται ότι στα μέχρι στιγμής αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των άλλων τραπεζών η ΣΣΕ δεν αποτελούσε τη βάση για τις αμοιβές των εργαζομένων που τελούσαν σε υποχρεωτική άδεια, καθώς αυτοί λάμβαναν μέρος του μισθού τους, ουσιαστικά προκειμένου να καλύπτουν ένσημα και ασφάλιση.
Το πρόγραμμα της Eurobank, επομένως, δίνει πολλές εναλλακτικές σε εργαζόμενους κοντά στη συνταξιοδότηση, οι οποίοι διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις προϋπηρεσίας για πλήρη σύνταξη χωρίς ανάγκη εξαγοράς ενσήμων.
Επιπλέον, προσφέρει και βελτιωμένες παροχές σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα, όπως π.χ. στα προγράμματα sabbatical, η Τράπεζα θα χορηγεί 4 μεικτούς μηνιαίους μισθούς για κάθε παιδί έως 22 ετών (από 2 μισθούς που προβλεπόταν στα προηγούμενα προγράμματα εθελουσίας), ιατροφαρμακευτική κάλυψη της οικογένειας για 5 έτη, ενώ θα καλύπτει και υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης στην αγορά.
To άρθρο Τράπεζες: Νέο «μαχαίρι» στο προσωπικό – Ξεκινούν γενναιόδωρες εθελούσιες με πρώτη τη Eurobank δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr