Διαδικασίες με στόχο την αξιοποίηση του Λιμένα Ζακύνθου εκκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ως η αρχή η οποία θα σχεδιάσει τον λιμένα Ζακύνθου.
Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία του από άλλα ανάλογα εγχειρήματα σε λιμένες όπως Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Βόλου, Αλεξανδρούπολης κ.α., το ΤΑΙΠΕΔ θα παρέχει υποστήριξη στους φορείς διαχείρισης του λιμανιού της Ζακύνθου, με στόχο την ενίσχυση και επέκταση των λιμενικών υποδομών, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες.
Ειδικός σύμβουλος σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου θα υποβάλλει προτάσεις για τυχόν αλλαγές στο πλάνο ανάπτυξης (master plan) με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του λιμένα Ζακύνθου και της μεγιστοποίησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του.
Αν λάβουμε υπόψη άλλες σχετικές διαδικασίες στο παρελθόν, η «λίστα» θα περιλαμβάνει προφανώς ενέργειες που σχετίζονται με την αναβάθμιση του ακτοπλοϊκού προϊόντος και των παρεχόμενων εμπορικών υπηρεσιών, αλλά ενδεχομένως και με το τουριστικό προφίλ του λιμένα, την κρουαζιέρα, τα σκάφη αναψυχής κ.α..
Να προσθέσουμε επίσης ότι στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση της μαρίνας Ζακύνθου, η οποία γειτνιάζει με τον κύριο λιμένα της Ζακύνθου.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, διαθέτει 150 θέσεις ελλιμενισμού (βάσει του αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου του περασμένου Σεπτεμβρίου γινόταν λόγος για δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 275 σκαφών) και χερσαία ζώνη 37 στρεμμάτων, ενώ η θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει ανέρχεται σε 65.000 τ.μ.
Στους χώρους της μαρίνας επιτρέπεται η ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων, όπως ενδεικτικά ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, κέντρα ψυχαγωγίας.
Σύμφωνα με παλιά παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ, η χερσαία περιοχή της μαρίνας βρίσκεται στο εμπορικό λιμάνι της Ζακύνθου, είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, το συγκεκριμένο έργο κατασκευάστηκε εν μέρει στις αρχές του 2000 από την τεχνική υπηρεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού χωρίς επί της ουσίας κάποια ενεργή διαχείρισή της, ενώ δεν υπάρχουν κτίρια εντός της χερσαίας περιοχής της μαρίνας.
Οι μελλοντικές χρήσεις ενδεικτικά περιλαμβάνουν: εστιατόρια, καταστήματα σκαφών, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια επισκευής και συντήρησης σκαφών και παρόμοια καταστήματα.
To άρθρο ΤΑΙΠΕΔ: Σχέδια για αναβάθμιση επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμένα Ζακύνθου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr