Ελεύθεροι επαγγελματίες – Φοροδιαφυγή:  Ψηφιακό «τροχάδην» για την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις σε POS και IRIS


Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την διαδικασία διασύνδεσης με τα POS, εάν θέλουν να αποφύγουν τα πρόστιμα των 10.000 και των 20.000 ευρώ με γνώμονα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, αν και το κύριο μέρος της διαδικασίας που εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία του οικονομικού επιτελείου ενάντια στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής, έχει ολοκληρωθεί με διασυνδέσεις σε πάνω από 250.000 επιχειρήσεις, απομένει ένας αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που για διάφορους λόγους δεν το έχουν πράξει.

Αφορούν είτε σε επιχειρήσεις, στις οποίες οι προμηθευτές δεν τους παρείχαν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, είτε σε επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή/και POS, τα οποία είναι ασύμβατα μεταξύ τους και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, είτε σε εποχικές επιχειρήσεις.

Έτσι, στο εναπομείναν διάστημα του Μαΐου και στον Ιούνιο πέφτει το βάρος για την ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης των ταμειακών με λογισμικό ERP με τα POS και των υπολοίπων.

Υπενθυμίζεται, πως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP, έχουν προθεσμία έως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα. Η σχετική πλατφόρμα για τον ορισμό των ραντεβού είναι ήδη ανοιχτή.

«Τροχάδην» και για το IRIS

«Γκάζι» για την επέκταση του IRIS στο σύνολο των επιχειρήσεων, πατάει το οικονομικό επιτελείο και οι επιχειρήσεις. Ήδη, 200.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ήδη συνδεθεί και χρησιμοποιούν το σύστημα άμεσων πληρωμών, με ξεχωριστές προθεσμίες να «πιέζουν» τις διαφορετικές κατηγορίες επαγγελμάτων οι οποίοι παραμένουν… «ασύνδετοι».

Συγκεκριμένα:

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να εγγραφούν στο IRIS έως την 30η Ιουνίου 2024.
  • Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν διορία έως 31 Μαρτίου 2025, λόγω τεχνικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε η χρήση του IRIS να λειτουργεί και στα φυσικά καταστήματα.

Τέλος επισημαίνεται πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει ανοχή για όσους παραβούν τις ημερομηνίες σύνδεσης με το IRIS, καθώς πρόκειται για γνωστές και απλές διαδικασίες. Επομένως, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο και θα καταλογίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

To άρθρο Ελεύθεροι επαγγελματίες – Φοροδιαφυγή:  Ψηφιακό «τροχάδην» για την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις σε POS και IRIS δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Ζάκυνθος: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα έλαβαν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον Λαγανά

Ο Εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για βαριές κακουργηματικές...

Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος από την Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο Diamond League

Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έκανε μία ιστορική εμφάνιση στο...

Θερινές εκτώσεις: Προσοχή στο καρτελάκι

Στόχος των εμπόρων είναι τζίρος άνω των περυσινών...

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας Δευτέρα και Τρίτη στην Αθήνα

O Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ θα υποδεχθεί και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ ...

Ζάκυνθος: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα έλαβαν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον Λαγανά

Ο Εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για βαριές κακουργηματικές πράξεις, και οι 14 παραμένουν κρατούμενοι ...

Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος από την Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο Diamond League

Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έκανε μία ιστορική εμφάνιση στο Diamond League του Παρισιού, καθώς με άλμα στα 2,10 μέτρα, πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο...